Onbetaald eten op het werk reden tot ontslag?
Slechts één waarschuwing
Cora wilde na het werk samen met een ex-collega genieten van de lekkere kipnuggets. Dit pakte niet goed uit. Ze was al eens gewaarschuwd dat eten op het werk zonder ervoor te betalen niet is toegestaan en dat het zelfs kan leiden tot een ontslag. In de waarschuwing stond vermeld dat ontslag volgt na drie waarschuwingen. Ze had dus nog wel even. Maar haar werkgever McCook wilde niet langer wachten en schorste Cora. Het ingeschakelde bedrijfsrecherchebureau liet haar een verklaring tekenen waarmee ze zelf ontslag nam.
Een dringend verzoek. Cora is het hier toch niet mee eens. Ze heeft op aandringen van McCook ontslag genomen, maar dat was helemaal niet wat zij wilde. Ze besluit het ontslag aan te vechten en stapt naar de rechter. De rechtbank Limburg stelt haar in het gelijk. Op meerdere punten heeft de werkgever dit verkeerd aangepakt. Een leerzame uitspraak dus (ECLI:NL:RBLIM:2020:8873) .
Dit is toch geen diefstal?
Wees duidelijk. Cora geniet van producten uit het bedrijf zonder ervoor te betalen. Als ondernemer wilt u dat uw gasten betalen. Maar vreemd genoeg is het voor personeel niet altijd duidelijk wat diefstal is. Kennelijk hanteren mensen andere definities, bijv. als het gaat om producten die ‘over zijn’ en anders toch weggegooid moeten worden. Tip. Zorg voor een beleid waarin klip-en-klaar staat wat de regels zijn binnen uw bedrijf.
Vaststellingsovereenkomst. Deze werkgever trachtte met behulp van een verklaring de werknemer zelf ontslag te laten nemen. De rechter gaat hier niet in mee. McCook mocht er niet op vertrouwen dat Cora echt ontslag wilde nemen. Zo’n verklaring is dus af te raden. Ook was Cora niet gewezen op de gevolgen van het nemen van ontslag. Dat pas ontslag kon volgen na niet één maar drie waarschuwingen, zoals in de waarschuwingsbrief stond, hielp McCook ook niet.
Wat dan? Laat uw werknemer een beëindigingsovereenkomst tekenen. Maak haar duidelijk dat zij hiermee beter af is omdat er anders een aanvullend onderzoek plaatsvindt en de kosten op haar worden verhaald. Bovendien behoudt de werknemer hiermee recht op een WW-uitkering.
Download een model Beëindigingsovereenkomst wederzijds goedvinden van https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 24, nr. 20.
Beter voorkomen dan genezen
Nog beter is het om helemaal niet in deze situatie te belanden. Hoe doet u dit beter?
- Duidelijk beleid. Zorg voor een beleid waarin de regels duidelijk staan uitgelegd. Wat wordt er als diefstal beschouwd? Onder welke voorwaarden mogen producten en gerechten uit het bedrijf worden genuttigd?
- Zero tolerance. Hanteer dit beleid consequent en zonder uitzondering. Dus zodra een werknemer zich niet aan de regels houdt, volgt er een sanctie. Maak ook geen onderscheid in personeel. Laat het beleid voor iedereen gelden, zonder uitzondering.
- Gevolgen. Wees duidelijk over de gevolgen van het overtreden van uw zerotolerancebeleid.
Niet uniek. Regelmatig nuttigt personeel producten zonder te betalen. Als werkgever moet u dan voor bewijs zorgen, bijv. met camerabeelden. Vaak moet bovendien een kostbaar bedrijfsrecherchebureau worden ingeschakeld. Tip. Pas uw zerotolerancebeleid consequent toe.