BTW - 28.01.2021

Btw en Brexit en de levering van goederen

Door de Brexit wordt het Verenigd Koninkrijk (VK) vanaf 1 januari 2021 beschouwd als een derde land en worden goederen, geleverd door btw-ondernemers, anders behandeld voor de btw dan voor 1 januari 2021. Waar moet u op letten?

Business-to-business

Nederland - VK (export). Een levering van goederen aan een afnemer in het VK is na de Brexit export en met 0% btw belast. Er moet een aangifte ten uitvoer worden gedaan, rubriek 3a, bij de Nederlandse douane middels twee onafhankelijk van elkaar opgestelde documenten die de levering onderbouwen. Daarnaast moet u in het VK een aangifte van invoer doen voor de geleverde goederen. Tip. Als u uw afnemers in het VK daar niet mee wilt belasten, kunt u als Nederlandse btw-ondernemer een btw-nummer in het VK aanvragen en de btw bij invoer zelf afdragen aan de Belastingdienst in het VK. Daarvoor hoeft u in het VK geen vestiging of vertegenwoordiger te hebben.

ABC-levering. Vanaf 1 januari 2021 is de mogelijkheid tot toepassing van de vereenvoudigde ABC-levering vervallen. Hierdoor moet bij een levering van goederen, waarbij A aan B levert en B vervolgens aan C levert en de goederen rechtstreeks van A naar C gaan, B voor de btw registreren in het land van C als het internationale vervoer toerekenbaar is aan de schakel A-B. Let op. Dit geldt enkel als de goederen worden vervoerd naar het VK. Bij toepassing van de vereenvoudigde ABC-levering hoeft B niet in het EU-land van C voor de btw te registreren.

Call-off stock. Vanaf 1 januari 2021 geldt de vereenvoudiging voor call-off stock niet meer. Vanaf 1 januari 2021 moet een Nederlandse btw-ondernemer zich registreren in het VK als hij goederen overbrengt naar het VK, waarvan hij eigenaar blijft ten behoeve van een afnemer in het VK.

Fysieke controle. Alle goederen die worden geleverd aan het VK, worden pas vanaf 1 juli 2021 fysiek gecontroleerd.

VK - Nederland (import). Een Nederlandse btw-ondernemer die goederen in het VK koopt en importeert, moet na de Brexit bij de Nederlandse douane een aangifte, rubriek 4a en/of 5b, ten invoer indienen, invoerrechten betalen en invoer-btw bij de douane betalen, tenzij hij over een artikel 23-vergunning beschikt.

Verlegging btw. Als een btw-ondernemer, gevestigd in het VK, goederen vanuit het VK importeert naar Nederland en vervolgens levert aan een Nederlandse btw-ondernemer, wordt de btw verlegd naar de Nederlandse btw-ondernemer. Dit geldt ook als de btw-ondernemer in het VK een fiscaal vertegenwoordiger in Nederland heeft.

Business-to-consumers

Export. Bij verkoop van goederen door een btw-ondernemer in Nederland aan consumenten in het VK is er sprake van export en is er 0% btw in Nederland verschuldigd. De btw-ondernemer in Nederland geeft dit aan in rubriek 3a van zijn btw-aangifte.

Online portaal in VK. Voor pakketten afkomstig uit de Europese Unie met een waarde tot 135 GBP/€ 150 komt volgens de Britse overheid een online portaal beschikbaar waarin de btw verschuldigd in het VK aangegeven en betaald kan worden. Webshops moeten hier een btw-identificatienummer voor aanvragen.

Invoervrijstelling vervalt op 1 juli 2021. Op 1 juli 2021 vervalt de vrijstelling voor het betalen van invoerrechten en btw voor zendingen van buiten de Europese Unie met een waarde onder de € 22. Dit geldt dus ook voor het VK.

Indien u als Nederlandse btw-ondernemer goederen in het VK koopt en importeert, zorg dan voor een artikel 23-vergunning. Dat scheelt een hoop administratieve rompslomp. Als u bij export uw afnemers in het VK niet wilt belasten met het doen van aangifte van invoer, vraag dan een btw-nummer in het VK aan en draag de btw bij invoer zelf af in het VK.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01