PREMIE WERKNEMERSVERZEKERING - 28.01.2021

Gezag management-BV’s onvoldoende

Bij dga’s met een indirect minderheidsbelang kan de doorkijkbenadering succesvol worden toegepast.

Doorkijkbenadering Op basis van de Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder is een statutair bestuurder verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen als hij of zij te weinig zeggenschap heeft om zijn of haar ontslag tegen te houden. Om dit te kunnen beoordelen, moet door de managementstructuur heen worden gekeken, de zogenoemde ‘doorkijkbenadering’.

Dienstbetrekking In een zaak voor Rechtbank Gelderland probeerde een werk-BV te ontkomen aan de afdracht van premies werknemersverzekeringen voor haar drie directeuren (ecli:nl:rbgel:2020:6101) . De directeuren werken alle drie via hun eigen management-BV voor de werk-BV. De management-BV’s houden ieder 33,33% van de gewone aandelen in de moeder van de werk-BV. De moedermaatschappij heeft de directeuren te werk gesteld bij de werk-BV. Op basis van een overeenkomst met de moedermaatschappij zijn de directeuren verplicht gedurende vijf dagen per week persoonlijk arbeid te verrichten en krijgen de management-BV’s een jaarlijkse vergoeding. De jaarlijkse vergoeding wordt door de moedermaatschappij doorberekend aan de werk-BV.

Gezagsverhouding Naast de gewone aandelen heeft de moedermaatschappij letteraandelen uitgegeven. De letteraandelen A zijn in handen van aandeelhouder A, de letteraandelen B zijn in handen van aandeelhouder B en de letteraandelen C zijn in handen van aandeelhouder C. Ieder van de aandeelhouders houdt daarmee 23,84% van de aandelen in de moedermaatschappij. De letteraandelen geven de aandeelhouder het recht om één directeur te benoemen. De algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) van de moedermaatschappij is bevoegd de directeuren te benoemen, te schorsen of te ontslaan. Ook stelt de AVA de jaarlijkse vergoeding vast. De directeuren hebben hier zelf geen invloed op. De management-BV’s van de directeuren hebben ieder 9,49% van de aandelen in de moedermaatschappij. De directeuren hebben daarmee een ondergeschikte positie ten opzichte van de aandeelhouders A, B en C. De rechtbank is dan ook van oordeel dat er sprake is van een arbeidsverhouding tussen de werk-BV en de directeuren en dat zij als werknemers verplicht verzekerd zijn voor de werknemersverzekering. De uitzondering van de Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder is niet van toepassing gezien de 9,49% aandelen van ieder van de drie management-BV’s.

bz-advies

Voor afdracht van de premie werknemersverzekeringen voor dga’s met een management-BV is met name de gezagsverhouding van belang. Als een dga zichzelf kan ontslaan, is de werk-BV geen premie werknemersverzekering verschuldigd.

Bij een minderheidsbelang van een dga is er sneller sprake van SV-plicht.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01