GEZONDHEIDSRECHT - 28.01.2021

Verplichte melding aan patiënten van BIG-nummer in de ijskast

Eerder informeerden wij u over het nieuwe Registratiebesluit BIG met daarin de verplichting om uw BIG-nummer voor patiënten te vermelden. Door de coronacrisis en de vertraging van de voorlichtingscampagne wordt dat nu uitgesteld.

Transparantie gewenst

Eenvoudiger traceren in BIG-register. Het doel van de nieuwe verplichting in het Registratiebesluit BIG is transparantie voor patiënten over zorgverleners. Het Registratiebesluit BIG wil dit eenvoudiger maken door zorgverleners te kunnen traceren in het BIG-register aan de hand van het BIG-nummer. Patiënten kunnen in het BIG-register zien of een zorgverlener bevoegd is om zijn beroep uit te oefenen.

Wat staat er in het Registratiebesluit BIG?

In het nieuwe artikel 4a van het op 2 april 2020 gepubliceerde Registratiebesluit BIG staat: “Een beoefenaar van een beroep als bedoeld in artikel 3 van de wet draagt er zorg voor dat zijn BIG-nummer kenbaar wordt gemaakt:

  1. wanneer hem daarom wordt verzocht;
  2. wanneer de beroepsbeoefenaar zijn naam in het kader van de uitoefening van het beroep of van een specialisme daarvan, als bedoeld in artikel 14 van de wet, kenbaar maakt, dan wel ermee instemt dat zijn naam in dat kader kenbaar wordt gemaakt:
  • bij het gebruik van zijn naam op de website van de beroepsbeoefenaar of van de organisatie waarvoor hij het beroep of het specialisme daarvan uitoefent;
  • onder door de beroepsbeoefenaar of onder diens naam door zijn werkgever verzonden e-mailberichten.”

Moet u actie ondernemen?

Op verzoek een nummer verstrekken. Het besluit is duidelijk: als uw patiënten erom vragen, moet u als zorgverlener uw patiënten over uw BIG-nummer informeren.

Vaste vermelding BIG-nummer. Als u uw naam vermeldt op uw website of als uw naam op de website van uw werkgever staat, moet uw BIG-nummer daarbij vernoemd worden. Uw BIG-nummer moet ook vermeld worden in de ondertekening van e-mailberichten die beroepsmatig worden verzonden.

Het hoeft niet overal. Het BIG-nummer hoeft niet op andere plekken te worden vermeld, zoals in wachtruimten.

Inwerkingtreding uitgesteld

Uitgesteld vanwege coronacrisis. De verplichting is officieel per 1 januari 2021 in werking getreden. Deze datum wordt vanwege de coronacrisis nu opgeschoven.

Wanneer dan wel? Zodra er meer duidelijkheid is over het verloop van de pandemie, maakt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekend wanneer de verplichting dan wel ingaat.

U hoort van ons ... Wij houden u, ook van de voorlichtingscampagne, op de hoogte. BIG-geregistreerde zorgverleners en hun werkgevers hebben dan een half jaar de tijd om hun websites en e-mailondertekeningen aan te passen aan de eisen van het besluit. Indien u daar nu al mee bezig mocht zijn, kunt uiteraard ook met deze aanpassingen al een start maken.

BIG-geregistreerde zorgverleners moeten hun BIG-nummer vermelden op onder andere de website en onder e-mails of wanneer iemand daarom vraagt. Na het definitief worden van de ingangsdatum van deze nieuwe verplichting krijgen zorgverleners minimaal een half jaar de tijd om deze technisch te realiseren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01