ZOEKEN - AFBEELDINGEN - 20.04.2021

Omgekeerd beelden zoeken: waarvoor nuttig?

De mogelijkheid om beelden omgekeerd te zoeken, dat wil zeggen te kijken waar ze nog te vinden zijn, wordt aangeboden door alle zoekmachines. Waar kunt u dit voor gebruiken?

Omgekeerd beelden zoeken houdt in dat u uw zoekopdracht start met een afbeelding, waarna de zoekmachine op zoek gaat naar gelijkaardige beelden of afbeeldingen die ermee verband houden.

Waarom omgekeerd beelden zoeken?

Beelden hergebruiken. U kunt zo de oorspronkelijke bron van een beeld vinden of versies in hogere resolutie van hetzelfde beeld vinden. Als u de bron vindt, kunt u kijken of het beeld rechtenvrij is of toestemming vragen om het te mogen gebruiken. U kunt met ‘omgekeerd zoeken’ ook nagaan of een afbeelding waarvan u zelf de eigenaar bent elders op het web gebruikt wordt zonder uw uitdrukkelijke toestemming.

Meer informatie vinden. Vanuit een beeld kunt u ook meer informatie vinden over een object. U kunt bijv. beginnen met een foto van een meubel of een ander product dat u gezien heeft op Pinterest en zo meer informatie over dat product zoeken en te weten komen waar u het kunt kopen. Als u een foto van een dier, plant of bezienswaardigheid opgeeft, kunt u te weten komen waarover het precies gaat.

Waarachtigheid nagaan. Als u op een sociaal netwerk een gesprek begint met een onbekende is het soms heel moeilijk om te weten of deze persoon echt bestaat. Door omgekeerd te zoeken op hun profielfoto kunt u nagaan of deze profielfoto ook gebruikt wordt door een echte Facebook- of LinkedIn-gebruiker. Als u merkt dat de profielfoto meermaals gebruikt wordt met telkens een andere naam, dan gaat het waarschijnlijk om een fake account.

Oplichterij vermijden. Omgekeerd beelden zoeken kan u ook helpen tegen allerlei vormen van oplichting. Als u bijv. een zomerverblijf wilt huren via een minder bekende verhuurwebsite en u vindt dezelfde foto van de villa onder een andere naam bij een betrouwbare verhuurder, zoals http://www.belvilla.nl , dan is er mogelijk iets niet pluis.

Hoe omgekeerd beelden zoeken?

In de meeste browsers kunt u meteen vanaf een beeld op een webpagina een zoekopdracht starten. U klikt met de rechtermuisknop op het beeld en kiest Afbeelding zoeken .. .

Gaat het niet om een online beeld, maar om een afbeelding op uw harde schijf, dan moet u dat bestand eerst uploaden. Bij  Google Images ( https://images.google.com ) klikt u daarvoor op het cameraatje, net als bij Bing ( https://www.bing.com ).

Op uw smartphone blijft u drukken op een foto en kiest u de optie Zoeken met Google Lens (Chrome) of Zoeken op Bing naar afbeelding (Edge). Als u de Google Foto’s -app op uw smartphone heeft, kunt u ook foto’s of screenshots die op uw smartphone staan naar Google Lens sturen. U opent daarvoor de foto in Google Foto’s en klikt onderaan op Lens . U kunt daar ook een stuk van de foto uitsnijden. Handig als u bijv. een screenshot maakt van uw chat met een onbekend persoon en Google Lens wil laten zoeken op alleen zijn of haar profielfoto.

Speciale apps

Op uw smartphone kunt u ook een gespecialiseerde app installeren. Voor Android is er het gratis Search By Image (wel met reclame), voor iOS is er Reversee . Yandex is een minder bekende Russische zoekmachine die echter heel sterk is in het herkennen van foto’s van gezichten en vaak beter beelden vindt dan Google of Bing.

Zoek omgekeerd naar beelden om bijv. na te gaan of uw foto’s elders gebruikt worden, om meer informatie over een voorwerp te vinden of om een de identiteit van een persoon te dubbelchecken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01