PROCESKOSTENVERGOEDING - 29.04.2021

Geen € 762, maar € 15.000 vergoeding

Soms houdt de inspecteur zich niet aan de afspraken. Dat kan tot gevolg hebben dat de Belastingdienst alle proceskosten moet vergoeden, dus veel meer dan het forfaitaire bedrag. In dit geval: € 15.000.

Daghandelaar

Een daghandelaar in aandelen discussieert met de inspecteur over de vraag hoe het resultaat van zijn activiteiten belast wordt: in box 1 of box 3? Partijen spreken af dat zij een proefprocedure zullen voeren. De inspecteur legt een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2018 op. Daarin bestempelt hij de inkomsten van de handelaar in box 1 als winst uit onderneming. Dat opent de weg naar een bezwaar- en beroepszaak. Dan verandert de fiscus van mening. Het bezwaar wordt gegrond verklaard en de voorlopige aanslag herzien. Ook kent de inspecteur een kostenvergoeding toe van € 762.

Onzorgvuldig

Daarmee is de handelaar het niet eens. De afspraak was immers om de vraag over box 1 of box 3 aan de rechter voor te leggen. De handelaar heeft nu veel kosten gemaakt die de Belastingdienst niet wil vergoeden. Hij gaat in beroep. De handelwijze is dermate onzorgvuldig dat toekenning van een kostenvergoeding voor bezwaar en beroep van in totaal € 77.000 is gerechtvaardigd, aldus belastingplichtige.

Afwijking

De rechtbank (ecli:nl:rbnho:2021:1809) stelt voorop dat voor een vergoeding in afwijking van de forfaitaire bedragen grond is, als het bestuursorgaan een beschikking of uitspraak geeft, terwijl duidelijk is dat deze in een procedure geen stand zal houden. Deze regel sluit niet uit dat ook in andere gevallen aanleiding kan bestaan om, alle feiten in aanmerking nemend, af te wijken van de forfaitaire bedragen.

Meer dan forfait

De inspecteur was onzorgvuldig door het bezwaar gegrond te verklaren om zo het materiële geschilpunt aan rechterlijke toetsing te onttrekken. Aanvankelijk was hij van mening dat de inkomsten een objectief voorzienbaar voordeel vormden. In bezwaar ontstond er een discussie over de verschillen in kosten voor een particuliere en een professionele belegger. Maar dat is geen excuus om de gemaakte afspraak te schenden. Uiteindelijk vond de inspecteur ook dat box 3 van toepassing is. Nu de handelaar onnodige kosten moest maken, veroordeelt de rechtbank de Belastingdienst tot een bovenforfaitaire vergoeding voor de bezwaarfase. Alle feiten afwegend, bepaalt de rechtbank de vergoeding op € 15.000. De kosten voor de beroepsfase stelt de rechtbank vast op € 1.068. In deze fase was er geen sprake van onzorgvuldig handelen.

Verstoord

Soms zijn de verhoudingen met de fiscus verstoord. Dat blijkt wel uit deze casus. In principe geldt voor vergoeding van de kosten van rechtsbijstand een forfaitair tarief. Dat berekent de rechter door het toekennen van punten aan diverse handelingen. Het tarief per punt is € 534 (2021). De werkelijk gemaakte kosten zijn niet relevant.

Integrale kostenvergoeding

Maar soms is dat anders en wordt er een integrale kostenvergoeding toegekend als een belastingplichtige extra kosten moest maken, omdat de inspecteur in verregaande mate onzorgvuldig heeft gehandeld, bijv. als de inspecteur een aanslag oplegt en handhaaft, terwijl al duidelijk is dat deze aanslag in een procedure geen stand zal houden of als de fiscus een evident onjuist standpunt inneemt. Het moet gaan om bijzondere omstandigheden. Deze komen niet vaak voor, meestal zal de rechtbank het systeem van het Besluit proceskosten bestuursrecht volgen. In de hier besproken zaak vroeg de belastingplichtige om vergoeding van de werkelijk gemaakte kosten. Met € 15.000 kreeg hij aanzienlijk minder, maar toch meer dan een ‘fooi’.

bz-advies

Bekijk of er redenen zijn voor de rechtbank om af te wijken van de forfaitaire regeling. Vraag daar dan om, bijv. als de inspecteur onzorgvuldig heeft gehandeld door zich niet te houden aan afspraken.

Bij bijzondere omstandigheden kan de rechtbank een integrale kostenvergoeding toekennen, zoals in het geval dat de inspecteur bepaalde afspraken niet nakomt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01