BELASTINGEN - 13.07.2022

Wanneer is keuze gemengde kostenaftrek definitief?

Gemengde kosten zijn maar ten dele aftrekbaar. Deze aftrek kunt u als BV of als IB-ondernemer op twee manieren berekenen, waarbij u uiteraard de voordeligste kiest. Maar wanneer staat uw keuze definitief vast? Wat vindt de rechter?

BV en niet-BV. Zakelijke kosten zijn in beginsel aftrekbaar van de winst. Toch bestaan er ook enkele beperkingen in de vorm van zogenaamde ‘gemengde kosten’. Dit zijn kosten die ten dele ook een privé-element bevatten. Onlangs moest de rechter eraan te pas komen om te bepalen tot welk tijdstip er met dit privé-element rekening gehouden kan worden bij het doen van aangifte.

Gemengde kosten

Onder gemengde kosten verstaan we de volgende zakelijke uitgaven:

  • voedsel, drank en genotmiddelen;
  • representatie, daaronder begrepen recepties, feestelijke bijeenkomsten en vermaak;
  • congressen, seminars, symposia, excursies, studiereizen, e.d.

Deze kosten zijn dus maar deels aftrekbaar, wat ook geldt voor de hiermee samenhangende reis- en verblijfkosten.

Aftrekbaar deel inkomstenbelasting. Welk deel aftrekbaar is, is afhankelijk van de vraag of u een onderneming in de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting bezit. Voor de inkomstenbelasting is van alle gemengde kosten in een jaar een vast bedrag van € 4.800 niet aftrekbaar. U kunt er echter ook voor kiezen om van alle gemengde kosten slechts 80% in aftrek te brengen. Een snelle rekensom leert dat dit voordelig is, als u in een jaar minder dan € 24.000 aan aftrekbare kosten heeft (20% van € 24.000 = € 4.800).

Aftrekbaar deel vennootschapsbelasting. Voor de vennootschapsbelasting is de keuze iets ingewikkelder. Dan is namelijk een vast bedrag van € 4.800 niet aftrekbaar of een bedrag van 0,4% van uw loonsom als dit meer is. Bij een loonsom van bijv. € 1,5 miljoen is het vaste bedrag dus 0,4% x € 1,5 miljoen = € 6.000. Ook nu kunt u ervoor kiezen om slechts een percentage van de gemengde kosten in aftrek te brengen. Voor de vennootschapsbelasting is dit 73,5%. Van alle gemengde kosten is dan 26,5% dus niet aftrekbaar.

Voorbeeld.Uw BV maakt € 20.000 aan gemengde kosten. Uw loonsom is € 1,5 miljoen.

Vast bedrag: 0,4% x € 1,5 miljoen
€ 6.000
Percentage: € 20.000 x 26,5%
€ 5.300
Verschil
€    700

Het is in deze situatie dus € 700 voordeliger om 26,5% van alle gemengde kosten niet in aftrek te brengen in plaats van het vaste bedrag.

Voor meer informatie over gemengde kosten, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 25, nr. 2.

Aangifte herzien, wat vond de rechter?

Onlangs kwam er een zaak voor de rechter, waarbij aan de orde was tot wanneer u een eenmaal gemaakte keuze inzake de aftrek van gemengde kosten kunt herzien (ECLI:NL:RBNNE:2022:1851) . De betreffende ondernemer had er in zijn aangifte niet voor gekozen om een percentage van de gemengde kosten niet in aftrek te brengen. Daarop was de winst vastgesteld aan de hand van de aftrekbeperking volgens het vaste bedrag. Omdat dit ongunstiger uitviel, wilde de ondernemer hierop terugkomen, maar vond de inspecteur op zijn weg. De rechtbank besliste echter dat de ondernemer op zijn keuze terug kon komen, totdat de aanslag definitief vaststond. Aangezien de ondernemer tijdig bezwaar en beroep had aangetekend, stond de aanslag nog niet definitief vast en kon uw collega er dus voor kiezen het percentage niet in aftrek te brengen. Dit geldt overigens ook voor aanslagen in de vennootschapsbelasting. De rechtbank stelde uw collega dan ook in het gelijk.

U kunt er zelf voor kiezen of u een percentage van uw gemengde kosten of een vast bedrag niet in aftrek brengt. Bereken wat voor u het gunstigste is. U kunt nog op uw keuze terugkomen zolang uw aanslag nog niet definitief vaststaat, aldus de rechter.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01