RESULTAAT UIT OVERIGE WERKZAAMHEDEN - 28.02.2023

Bron van inkomen: deelname aan het economisch verkeer?

Regelmatig is de belastbaarheid van inkomsten of de aftrekbaarheid van verliezen onderwerp van een discussie tussen inspecteur en belastingplichtige.

Criteria Om antwoord te kunnen geven op deze vraag, moet er teruggegrepen worden op de basis van de belastingheffing over het inkomen: is er sprake van een bron van inkomen? Er zijn drie belangrijke criteria om te toetsen of er een bron van inkomen is:

  1. de belanghebbende neemt deel aan het economisch verkeer;
  2. hij wil hierbij voordeel behalen (subjectief element);
  3. hij moet het voordeel redelijkerwijs ook kunnen verwachten (objectief element).

Economisch verkeer

De feiten en omstandigheden bepalen of iemand deelneemt aan het economisch verkeer. Vaak is dit duidelijk, maar niet altijd. Spelen de activiteiten zich alleen in de privésfeer af, binnen de familie- en vriendenkring, dan is er geen sprake van deelname aan het economisch verkeer, bijv. bij de timmerman die voor een vriend een bank maakt. Dat is anders wanneer er in de privésfeer een vergoeding betaald wordt voor werkzaamheden die de gebruikelijke hulp en bijstand te buiten gaan.

Zorgactiviteiten Een recent voorbeeld hiervan is een uitspraak van Hof Den Bosch (ecli:nl:ghshe:2022:3465) . Een vrouw hield zich bezig met het fokken van honden, het houden van paarden en het verlenen van zorg aan haar dochter, haar echtgenoot en haar moeder.Voor de zorgactiviteiten ontving zij een betaling vanuit het persoonsgebonden budget van haar dochter, man en moeder. Zij oefende deze activiteiten uitsluitend in de kring van verwanten uit en had ook niet de bedoeling deze buiten deze kring uit te oefenen. De zorg die zij verleende, was echter meer dan de standaardhulp die in zo’n geval verleend wordt. De belanghebbende nam met deze zorgactiviteit daarom deel aan het economisch verkeer en genoot resultaat uit overige werkzaamheden.

Voordeeltoets

De voordeeltoets is van belang om te beoordelen in welke sfeer activiteiten zich afspelen. Activiteiten in de hobbysfeer, de speculatieve sfeer of in de persoonlijke sfeer zullen in het algemeen niet voldoen aan de voordeeltoets.

Dit is vaak een beoordeling van feitelijke aard, zo blijkt ook uit een uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden (ecli:nl:gharl:2022:5840) .

Hobbypaard van € 1,3 miljoen Een voormalig springruiter kocht in 2007 een hobbypaard voor zijn dochter. De dochter heeft het paard getraind als springpaard en samen namen zij deel aan wedstrijden en concoursen. Vanaf 2012 werden zij door een professionele trainer getraind. De combinatie was succesvol: er werden prijzen gewonnen en dochter en paard maakten in 2013 hun internationale debuut. Op het paard was al meerdere keren een bod uitgebracht, waar vader niet op inging. In 2014, na een blessure van het paard, kreeg de vader een bod van € 1,3 miljoen, waar hij wel op inging. Het gerealiseerde voordeel wilde de inspecteur belasten, maar de vader bestreed dit standpunt met succes: het paard was aangekocht en aangehouden als hobbypaard voor zijn dochter.

Welke bron van inkomen?

Er is winst uit onderneming als er een duurzame organisatie van kapitaal en arbeid aanwezig is. Bij meerdere activiteiten vindt er een beoordeling per activiteit plaats. Alleen bij een nauwe samenhang tussen de verschillende activiteiten zullen deze als geheel als onderneming aangemerkt worden. Is er wel sprake van een bron van inkomen, maar geen winst uit onderneming of loon, dan valt het inkomen onder het resultaat uit overige werkzaamheden. De vrouw die zich bezighield met het fokken van honden, het houden van paarden en het verlenen van zorg aan haar dochter, haar echtgenoot en haar moeder, meende dat er sprake was van een onderneming. De verliezen voerde zij op in haar aangiften inkomstenbelasting. De inspecteur stelde daarop een boekenonderzoek in en kwam tot een andere conclusie. Het hof stelde dat het fokken van honden en het houden van paarden activiteiten zijn die zich in de sfeer van inkomensbesteding afspelen. Deze activiteiten vormden geen bron van inkomen, niet op zichzelf, maar ook niet in onderlinge samenhang.

bz-advies

Beoordeel altijd of er een bron van inkomen is op basis van deelname aan het economisch verkeer en de voordeeltoets.

Er is sprake van belast resultaat uit overige werkzaamheden als de bron van inkomen niet als winst uit onderneming of loon uit dienstbetrekking is aan te merken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01