ERFRECHT - 15.02.2023

Einde taak bewindvoerder in testament goed geregeld

In een testament kan bewind worden ingesteld over de erfdelen of legaten van minderjarige erfgenamen of legatarissen. De eerste bewindvoerder wordt in het testament benoemd. Wat met de opvolging van de bewindvoerder?

Legaten onder bewind. Thea heeft een testament gemaakt, waarbij ze aan ieder van haar drie kleinkinderen, kinderen van haar dochter Ans, een geldbedrag heeft gelegateerd. Omdat de kleinkinderen nog jong zijn, heeft ze bewind ingesteld over de legaten (art. 4:153 BW) . Dat houdt in dat de legatarissen (de kleinkinderen) niet vrij over het geld kunnen beschikken, maar dat het beheerd wordt door een bewindvoerder (art. 4:166 BW) . Het bewind vangt aan op de dag van overlijden van Thea en eindigt als het betreffende kleinkind de leeftijd van 22 jaar heeft bereikt.

Benoeming bewindvoerder

In het testament heeft Thea haar neef Henk tot bewindvoerder benoemd. Ook staat in het testament dat de bewindvoerder de bevoegdheid heeft om bij afzonderlijke notariële akte een opvolger met dezelfde bevoegdheden te benoemen.

Andere bewindvoerder. Als Thea overlijdt, wordt de benoeming tot bewindvoerder door Henk aanvaard. Deze taak wordt enige tijd door hem uitgevoerd. Maar dan vindt hij het beter dat het bewind over de legaten wordt overgenomen door Ans. Zij heeft daar geen enkel probleem mee. Als moeder van de drie kinderen kan ze gemakkelijker dan Henk met hen overleggen voor welke doeleinden het bedrag van de legaten moet worden aangewend.

Via de notaris en de rechter. Zoals in het testament is bepaald, wordt dan door Henk bij de notaris een akte getekend waarin staat dat Ans tot opvolgende bewindvoerder wordt benoemd en dat deze benoeming door haar wordt aanvaard. De aanvaarding door Ans geschiedt onder de voorwaarde dat Henk als bewindvoerder wordt ontslagen. Vervolgens dient Henk bij de kantonrechter het verzoek in om hem als bewindvoerder te ontslaan. Zo staat het in de wet (art. 4:164 lid 2 BW) . Pas na het ontslag van Henk kan Ans als bewindvoerder optreden.

Ontslag is niet nodig. Tot verbazing van Henk wordt zijn verzoek tot ontslag als bewindvoerder afgewezen. Het testament van Thea voorziet in de mogelijkheid om bij notariële akte zelf een opvolgend bewindvoerder te benoemen. Door aanwijzing en aanvaarding van de benoeming door de opvolgend bewindvoerder eindigt automatisch de taak van de vorige testamentaire bewindvoerder. In de wet staat dat de testamentair bewindvoerder ook aftreedt in de gevallen die de erflater in zijn testament vermeldt (art. 4:164 lid 1 sub d BW) . Daar is geen ontslag van de kantonrechter voor vereist. Dat zou slechts anders zijn als Thea in het testament geen opvolgingsregeling zou hebben opgenomen. Dat is hier niet het geval.

Rekening en verantwoording

De kantonrechter (ECLI:NL:RBOBR:2023:198) wijst Henk er nog wel op dat hij bij het einde van zijn taak als bewindvoerder rekening en verantwoording moet afleggen aan Ans als opvolgende bewindvoerder over de goederen (de geldbedragen) die onder zijn bewind hebben gestaan (art. 4:161 lid 1 BW) . Maar als hij zijn zaken goed op orde heeft, zal dat voor hem weinig problemen opleveren. Overdracht van de bankadministratie is in dit geval voldoende!

Als in het testament staat dat een bewindvoerder zelf een opvolgende bewindvoerder mag aanwijzen, dan eindigt zijn taak als de opvolgende bewindvoerder zijn functie aanvaardt. Voor zijn ontslag hoeft de eerst benoemde bewindvoerder dan niet meer naar de kantonrechter. Deze heeft daar niets mee te maken. Regel dit goed!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01