ADMINISTRATIE - 15.02.2023

Internationaal MVO alleen voor grote bedrijven?

De druk om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, neemt alsmaar toe. Nu is er ook steeds meer aandacht voor IMVO (internationaal maatschappelijk ondernemen). Wat moet u weten? Waar bereidt u zich het beste op voor?

Wat is IMVO?

Op weg naar een duurzaam en eerlijk product moet u rekening houden met de gevolgen van uw bedrijfsactiviteiten op mens, dier, milieu en maatschappij. Denk daarbij onder andere aan mensenrechten, arbeidsomstandigheden, kinderarbeid, corruptie en energiebesparing. Dat noemen we maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Als u internationaal onderneemt, geldt dat ook voor uw internationale keten (klanten, leveranciers, transportbedrijven, grondstoffen, producten, enz.). Steeds meer consumenten, overheden en grote bedrijven willen een duurzaam en eerlijk product.

I MVO is niet verplicht, maar …

Subsidie of lening aanvragen? Als u namelijk voor het internationaal ondernemen een lening of een subsidie bij de overheid wilt aanvragen, dan moet u kunnen laten zien dat u zich aan de zogenaamde ‘OESO-richtlijnen’ houdt.

Verplicht rapporteren. Is er sprake van een beursgenoteerd of een groot bedrijf (meer dan 250 werknemers), dan moet u bovendien vanaf 2024 verslag uitbrengen over uw duurzaamheidsbeleid en prestaties (de corporate sustainability reporting directive (CSRD). Let op.  Levert u als klein of middelgroot bedrijf aan grote bedrijven, dan zullen deze u in het kader van deze CSRD eveneens vragen over uw IMVO gaan stellen.

OESO-richtlijnen. Wilt u een begin maken met een IMVO-beleid, dan zult u zich moeten verdiepen in de OESO-richtlijnen. Dit zijn IMVO-normen voor ondernemers die actief zijn over de grens. Gelukkig wordt er hierover veel informatie online aangeboden en is er ook een Handreiking IMVO.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 7, nr. 3 vindt u:• Overzicht IMVO websiteadressen• Handreiking IMVO

Ketenverantwoordelijkheid. U wordt als MVO-verantwoordelijke gezien voor de hele keten: van grondstof tot eindproduct. Internationaal dus ook. Tip.  Met de MVO-risicochecker kunt u voor uw onderneming de risico’s in kaart brengen.

Actie ondernemen

Heeft u zich verdiept in de OESO-richtlijnen en de MVO-risico’s van uw handelsactiviteiten, dan zult u ook actie moeten ondernemen. In uw beleid neemt u op wat u gaat doen of wat u al doet om de risico’s te stoppen of te voorkomen. Daarbij zult u aan uw zakenrelaties moeten duidelijk maken wat u van hen verwacht.

Om hulp vragen. Naast de online informatie die beschikbaar is, kunt u ook om hulp vragen bij het IMVO-steunpunt. Tip. Bel (088) 042 42 42 en kies ‘internationaal’ in het keuzemenu (maandag tot en met vrijdag van 13.00 - 17.00 uur) of stuur een e-mailbericht ( imvosteunpunt@rvo.nl ).

Laat het weten

U heeft nu kennis opgedaan, een beleid opgesteld en actie ondernomen. De volgende stap is het meten en vastleggen van uw resultaten. Overweeg om uw IMVO-beleid en resultaten op uw website te publiceren.

IMVO wordt steeds belangrijker voor zakelijke afnemers, consumenten en andere handelsrelaties, maar is niet verplicht. U heeft wel een IMVO-beleid nodig voor subsidies voor internationaal zakendoen en wellicht moet u vanaf 2024 over IMVO gaan rapporteren (CSRD). Bereid u dus tijdig voor en download de documenten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01