BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 15.02.2023

“Kan ik bij een bedrijfsoverdracht de aandelen in mijn praktijk-BV zomaar aan iedereen overdragen?”

Ook voor medici en paramedici komt er een moment dat het stokje moet worden overgedragen. Als u een BV heeft, betekent dit (meestal) dat u de aandelen in uw BV moet overdragen aan uw opvolger. Waar moet u dan aan denken?

Niet over één nacht ijs

Stel, u bent fysiotherapeut en u heeft een praktijk-BV. U wilt uw praktijk op termijn overdragen en heeft zelfs al een opvolger op het oog. Kunt u uw aandelen dan zomaar overdragen aan uw opvolger of moet u nog ergens rekening mee houden?

Fiscale aspecten. Bij de overdracht van uw aandelen moet u rekening houden met de fiscale consequenties. Daarbij maakt het nogal uit of u de aandelen in uw praktijk-BV rechtstreeks houdt of via een personal holding. Het strekt te ver om in dit artikel in te gaan op de fiscale aspecten van een aandelenoverdracht. Raadpleeg in elk geval tijdig uw accountant of belastingadviseur.

Notariële akte is verplicht! U kunt de aandelen in uw BV niet onderhands overdragen. Voor de overdracht van aandelen in een BV is een notariële akte vereist. Het is dus niet voldoende als u zelf een overeenkomst opmaakt en de verkoop vervolgens zelf inschrijft in het aandelenregister.

Aandelen overdragen, hoe werkt dat?

Enige aandeelhouder. Als u de enige aandeelhouder bent in uw (praktijk)-BV, bent u in principe vrij om de aandelen over te dragen aan wie u wilt.

Meerder aandeelhouders: blokkeringsregeling. Maar als er ook andere aandeelhouders zijn, moet u handelen conform de blokkeringsregeling in de statuten. Een blokkeringsregeling zorgt ervoor dat u niet zomaar aan iedereen uw aandelen kunt verkopen. Zodoende worden uw medeaandeelhouders niet ongewenst geconfronteerd met een ‘vreemde’ aandeelhouder.

Beschermt andere aandeelhouders. De bepalingen in een blokkeringsregeling houden kortgezegd in dat de andere aandeelhouders het recht hebben om de aandelen eerst te kopen voordat u de aandelen aan een ‘buitenstaander’ verkoopt.

Hoezo blokkeringsregeling?

De aandelen in uw praktijk-BV kunt u dus niet zomaar overdragen aan een andere partij. Dit geldt zowel in het geval van een overdracht aan een bestaande aandeelhouder, als bij overdracht aan een ‘vreemde’ aandeelhouder.

Geen ongewenste vreemden. Een (wettelijk verplichte) blokkeringsregeling voorkomt dat andere aandeelhouders ongewenst worden geconfronteerd met een nieuwe, vreemde aandeelhouder. Tip.  Raadpleeg hiervoor de statuten of win in een vroeg stadium advies in bij een notaris of belastingadviseur.

Aanbieden of laten goedkeuren. Een blokkeringsregeling heeft doorgaans de vorm van een aanbiedingsregeling of een goedkeuringsregeling. Vaak staat in de statuten ook hoe (en/of door wie) de prijs van de aandelen moet worden bepaald. Let op.  Volg de bepalingen uit de statuten nauwgezet op. U wilt straks niet een discussie krijgen of u de aandelen wel of niet op de juiste wijze, aan de juiste personen en voor de juiste prijs heeft aangeboden.

Hoe werkt dit?

Eerst aanbieden. Een vertrekkende aandeelhouder (u dus) moet eerst zijn aandelen aanbieden aan de andere aandeelhouder(s). Tip.  Om problemen te voorkomen, doet u er goed aan om dit schriftelijk vast te leggen.

Geen belangstelling. Willen de andere aandeelhouders de aandelen niet kopen, dan bent u vrij om deze aan een derde te verkopen, tegen dezelfde prijs als waarvoor u deze heeft aangeboden aan uw medeaandeelhouders. Tip.  Leg ook schriftelijk vast dat de andere aandeelhouders geen belangstelling hebben.

Geen blokkeringsregeling. De blokkeringsregeling is niet van toepassing als alle andere aandeelhouders verklaren in te stemmen met de overdracht. De overdracht kan dan, meestal gedurende een periode van drie maanden, na deze instemming vrijelijk plaatsvinden.

Op welk moment?

Tijdsverloop. Er kan een (flinke) tijd liggen tussen het ontstaan van uw plannen en de daadwerkelijke levering van de aandelen en misschien wilt u voor de prijsbepaling rekening houden met een eerder of later moment dan het moment van tekenen van de overeenkomst of notariële levering.

Maak onderscheid. U kunt hiermee rekening houden door onderscheid te maken tussen de juridische eigendom van de aandelen en de economische eigendom.

  • De juridische eigendom gaat over op het moment dat de aandelen via de notariële akte zijn overgedragen. Dit is het moment van het passeren van de akte door de notaris.
  • Voor de economische eigendom kunt u rekening houden met een andere datum, bijv. het moment van het bereiken van de overeenstemming of de datum van een nog op te maken (tussen)balans.

Tussenkomst notaris is verplicht

Controlerend. Bij de overdracht van aandelen in een BV is een notariële akte verplicht. De notaris heeft bij de overdracht van de aandelen een controlerende taak. Deze controlerende taak betreft onder andere de (ver-)koopprijs van de aandelen en identificatie van alle aandeelhouders. Ook controleert hij of er geen beslagen zijn gelegd en of er geen pandrecht op de aandelen is gevestigd.

Akte en levering. Naast de controlerende functie van de notaris, stelt deze ook de conceptakte van levering van de aandelen op. De daadwerkelijke overdracht van de aandelen vindt plaats bij de notaris, door middel van een akte van aandelenoverdracht. In deze overeenkomst wordt (onder andere) het volgende opgenomen:

  • de (ver)koopprijs van de aandelen;
  • of de aandelen in één keer worden betaald of in termijnen;
  • welke partij welke kosten draagt;
  • vanaf welk moment (datum en tijdstip) de aandelen die worden geleverd voor rekening en risico van de kopende partij zijn;
  • eventuele (balans)garanties;
  • eventuele andere garanties inzake de overgedragen onderneming.

Tip.  Laat de betaling van de koopsom via de (derdengeldrekening van de) notaris verlopen. Als de koopsom niet binnen is, kunt u beter wachten met de levering dan dat u achteraf moet proberen de koopsom terug te vorderen.

Over en sluiten

Overdracht zeggenschap. Met de overdracht van aandelen wordt (ook) de zeggenschap en het economische belang in de besloten vennootschap definitief overgedragen. Voordat u uw handtekening zet, moeten dus alle belangrijke zaken zijn afgewikkeld. Toch is het niet uitgesloten dat achteraf nog geschillen ontstaan met de nieuwe eigenaar.

Geschillenregeling. In een geschillenregeling kunt u vastleggen hoe en door wie eventuele geschillen worden beslecht. Dit kan natuurlijk bij de gewone rechter, maar mediation of arbitrage gaat meestal sneller en is ook vaak veel goedkoper.

Begin op tijd!

Plan de overdracht. Het overdragen van uw praktijk is niet zomaar iets. Het is belangrijk om ruim op tijd (denk hierbij eerder aan enkele jaren dan aan enkele maanden) de overdracht voor te bereiden en in elke fase van het besluitvormingsproces advies in te winnen.

Meer dan cijfers. Bij het overdragen van uw praktijk gaat het niet alleen om de kille cijfers, besteed ook aandacht aan de ‘zachte’ kanten van het proces.

In de familie. Veel ondernemers zien het als een droom om hun bedrijf over te dragen aan hun zoon of dochter. Voor veel medici en paramedici is dit niet anders. Juist bij overdracht binnen de familie kan veel onbegrip en argwaan ontstaan.

Neem ruim de tijd voor de overdracht van (de aandelen in) uw praktijk-BV. Het beste start u het traject voor de overdracht al enkele jaren van tevoren op. Ben u ervan bewust dat u zich echt moet houden aan wat er in de statuten staat.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01