ZAKELIJK - FINANCIEEL - 15.02.2023

Meer mogelijk met de WKR

Dit jaar biedt de werkkostenregeling u meer ruimte om uw personeel onbelaste vergoedingen te geven. Waar kunt u informeren om de WKR optimaal te benutten?

1.De WKR in 2023. In 2023 is de vrije ruimte bij de werkkostenregeling (WKR) verhoogd tot 3%, meldt de Belastingdienst ( https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/personeel-en-loon/content/werkkostenregeling ). Dat is fors meer dan de 1,7% van vorig jaar en de 1,92% van 2024. Dit betekent dat u 3% van de loonsom tot € 400.000 - het fiscale loon van al uw personeel opgeteld - onbelast mag besteden aan vergoedingen of zaken die u beschikbaar stelt. Hierbij gelden wel de nodige regels.

2. De regels. U mag als werkgever zelf bepalen wat u via de WKR vergoedt of beschikbaar stelt. Dit hoeft niet direct betrekking te hebben op het werk, vertelt de Rijksoverheid ( https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/inkomstenbelasting/vraag-en-antwoord/werkkostenregeling-wkr ), maar geldt ook voor zaken als een kerstpakket, gratificatie, personeelsfeest of sportabonnement. Bedraagt de loonsom van uw personeel meer dan € 400.000, dan geldt voor het bedrag boven deze grens een vrije ruimte van 1,18%. Let op.  Als u het onbelaste bedrag in de vrije ruimte overschrijdt, betaalt u hierover 80% belasting.

3. Gerichte vrijstellingen. Naast deze vergoedingen zijn er de zogenoemde ‘gerichte vrijstellingen’ die niet ten koste gaan van de vrije ruimte. Ook deze zijn onbelast. Onder gerichte vrijstellingen vallen onder meer vervoer (kilometervergoeding en ov-abonnement), cursussen, congressen en opleidingen die nodig zijn voor het werk en noodzakelijke apparatuur, zoals een laptop en telefoon. Ook kosten die verbonden zijn aan thuiswerken vallen hieronder. Ondernemen met personeel ( https://www.ondernemenmetpersoneel.nl/orienteren/personeelskosten/thuiswerkvergoeding-2023-dit-zijn-de-regels ) gaat dieper in op de thuiswerkvergoeding en de vergoeding van de thuiswerkplek.

4. Handboek. Het gratis te downloaden Handboek Loonheffingen ( https://bit.ly/3DlCsix ) van de Belastingdienst vertelt alles over de WKR en de eisen die de Belastingdienst stelt aan uw administratie.

Dit jaar biedt de WKR extra ruimte voor een gebaar naar uw personeel. Raadpleeg de website van de Belastingdienst en lees de details in het Handboek Loonheffingen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01