PRIVÉ - 16.02.2023

Niet ieder kleinkind is gelijk

Menig grootouder heeft in zijn testament een legaat opgenomen ten behoeve van hun kleinkind(eren). Er geldt een vrijstelling van erfrecht van € 22.918 (2023) per kleinkind. Maar let op, bonuskleinkinderen kunnen een aparte status hebben.

Eigen en bonuskleinkind. Een kleinkind is uiteraard het kind van uw zoon of dochter. Dat is duidelijk. Maar er bestaan ook heel veel zogenaamde ‘samengestelde’ gezinnen, bijv. omdat uw zoon of dochter een relatie aangaat met iemand die al een of meerdere eigen kinderen uit een vorige relatie heeft. Mogelijk krijgen zij in deze nieuwe situatie ook nog gezamenlijk een eigen kind.

Gelijk behandelen. Als grootouder wilt u natuurlijk, zeker als de nieuwe relatie alweer enige jaren een vaste relatie blijkt te zijn, zowel uw eigen kleinkinderen (de afstammelingen in de rechte lijn) als de bonuskleinkinderen gelijk behandelen in uw testament. Deze kinderen zijn u wellicht allemaal even lief. Hoe werkt dat fiscaal als er in de nieuwe situatie geen sprake is van een huwelijk?

Ongehuwden

Gelijkgesteld met gehuwden. Op grond van de Successiewet 1956 worden ongehuwden op dezelfde wijze behandeld als gehuwden, mits er aan enkele voorwaarden wordt voldaan. Zo moeten zij:

  • ofwel een notarieel opgemaakte samenlevingsovereenkomst hebben waarin een wederzijdse zorgverplichting staat opgenomen;
  • ofwel samen langer dan vijf jaar op hetzelfde woonadres staan ingeschreven.

Vrijstelling van toepassing. In dat geval zullen ook de bonuskleinkinderen bij uw overlijden het in uw testament opgenomen legaat van maximaal € 22.918 belastingvrij kunnen ontvangen. Let op.  Het maakt in dat geval niet uit of uw eigen kind ten tijde van uw overlijden nog in leven is. Op grond van een fictie in de Successiewet 1956 heeft het bonuskleinkind in dat geval nog steeds recht op dezelfde vrijstelling voor de erfbelasting. Maar mocht de (nieuwe) relatie van uw kind met die andere partner niet door het overlijden van uw zoon of dochter zijn geëindigd, dan geldt de fictie uit de Successiewet 1956 niet langer. Over het legaat aan dat bonuskleinkind zal dan, behoudens een kleine vrijstelling van € 2.418 (2023), op de normale wijze erfrecht verschuldigd zijn. Wilt u dat voorkomen, dan kunt u het legaat aan het bonuskleinkind ‘vrij van recht’ toekennen.

Voor meer informatie over de vrijstellingen van erfbelasting, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 28, nr. 2.

Legaat in testament

Twee keer. Normaliter kunnen beide grootouders zo’n kleinkindlegaat opnemen in hun eigen testament. Op deze wijze kan het kleinkind (en dus ook het bonuskleinkind) tweemaal profiteren van de geldende vrijstelling. Let op. Indien u als grootouder samenwoont met een ander (die niet de ouder is van uw eigen kind) en uw kind dus een stiefmoeder of -vader heeft, geldt de vrijstelling voor het bonuskleinkind niet bij deze stiefouder in zijn testament!

Omschrijving in testament

Mocht u een legaat willen nalaten aan uw kleinkind(eren), dan is het voldoende als u enkel de omschrijving ‘kleinkind’ gebruikt. Het maakt daarbij niet eens uit of, dan wel hoeveel kleinkinderen u bij het opstellen van dat testament heeft.

Bonuskleinkind(eren). De naamsvermelding is echter wel nodig als het een bonuskleinkind betreft en u ook wilt dat hetzelfde legaat bij uw overlijden aan het bonuskleinkind ten deel valt, zelfs als de relatie van uw eigen kind op andere wijze dan door het overlijden is beëindigd. In dat geval is het bonuskleinkind immers geen echt kleinkind meer van u.

Heeft u bonuskleinkinderen en wenst u bij uw overlijden ook aan hen een legaat te doen toekomen, benoem het bonuskleinkind dan altijd bij naam in uw testament. Alleen dan geldt het legaat ook nadat de relatie tussen uw kind en de bonusouder is verbroken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01