CORONAMAATREGELEN - 09.03.2023

NOW onterecht gekort door ontslag

De tegemoetkoming NOW tijdens corona werd gekort wanneer personeel uit dienst trad. Maar wat nu als dit helemaal buiten uw schuld lag? Wat vond de rechter?

Tijdens de coronacrisis voorzag de NOW in een tegemoetkoming in de loonkosten. De tegemoetkoming bevatte onder meer de voorwaarde dat u uw personeel in dienst hield. Een lagere loonsom kon daardoor gevolgen hebben voor uw definitieve tegemoetkoming. Maar wat nu als uw personeel zelf ontslag nam en uw NOW daarom gekort is?

Vrijwillig ontslag. In een zaak (ECLI:NL:RBAMS:2022:7674) die onlangs voor de rechter kwam, ging een ondernemer niet akkoord met de toegepaste korting op zijn NOW. Deze korting was namelijk deels het gevolg van een daling van de loonsom, als gevolg van het vrijwillige ontslag van Ă©Ă©n van de personeelsleden. Voor de rechter werd duidelijk dat de vermindering van de NOW in overeenstemming is met de wet. De rechter was echter ook van mening dat voor een eventuele korting op de NOW een belangenafweging vereist is. Een van de doelen van de NOW was het in dienst houden van personeel. In dit geval was dit doel gerealiseerd en had het vertrek van de werknemer niets te maken met de coronacrisis.

Korting onredelijk. De rechtbank vindt de uitkomst dan ook onredelijk, zeker nu de overheid steeds heeft aangegeven dat de ondersteunende maatregelen ruimhartig zouden zijn. De rechtbank vindt ook de uitvoerbaarheid in dit geval niet van belang, omdat het UWV de NOW eenvoudig opnieuw kan berekenen zonder met het vertrek van het betreffende personeelslid rekening te houden. Uiteraard moet daarbij wel vermeden worden dat subsidie verkregen wordt over de periode dat de werknemer niet meer in dienst was.

Wat kunt u hiermee? Heeft u in het verleden NOW gehad en wordt u nu hierop gekort omdat uw loonsom lager was als gevolg van vertrekkende werknemers, overweeg dan hiertegen bezwaar aan te tekenen. Daarbij is wel van belang dat u aannemelijk moet kunnen maken dat u geen schuld heeft aan de verminderde loonsom. U zult dus bijv. net als in dit geval aannemelijk moeten maken dat uw personeelslid al voor de coronacrisis had aangegeven te zullen vetrekken. Als u in bezwaar gaat, moet dit binnen zes weken na de datum die op de beslissing van het UWV staat.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 30, nr. 3 vindt u een model Bezwaar NOW.

Heeft u minder NOW gekregen door een loonsomdaling buiten uw schuld, ga dan in bezwaar. Download het model.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01