E-MAIL - BEVEILIGING - 27.03.2023

Kijk uit voor gevaarlijke e-mails

Scammers of oplichters worden steeds slimmer in het stelen van data of geld via e-mailberichten. Wat zijn de trucjes waar u voor moet uitkijken?

Hoe werkt het?

Bij phishing krijgt u een overtuigende e-mail die u aanzet tot actie, bijv. op een link klikken om een betaling uit te voeren. De link voert u naar een goed nagemaakte website, waar u nietsvermoedend belangrijke data aan fraudeurs geeft. Zo krijgen ze persoonlijke gegevens, bankgegevens, wachtwoorden of uw geld in handen. De scammers die achter zulke aanvallen zitten, sturen massaal dergelijke e-mails uit. Zelfs als maar een klein deel van de ontvangers in de val trapt, kunnen ze toch nog een mooie buit binnenhalen.

Phishingberichten worden ook via WhatsApp of sms (zogenaamde ‘smishing’) verstuurd. Een goede spamfilter kan dergelijke gevaarlijke berichten deels herkennen, maar lang niet altijd. U beschermt uzelf door de trucjes te leren kennen en door alert te blijven om deze snel genoeg te doorzien.

Actuele trucs

Scams bedoeld om bankgegevens in handen te krijgen, blijven populair. U krijgt een e-mail met een link om uw zogezegde ‘geblokkeerde rekening’ weer te deblokkeren of een link om tweefactorauthenticatie voor uw rekening in te schakelen. Ook veelvoorkomend zijn e-mails die van overheidsdiensten lijken te komen, zoals de Belastingdienst (“U krijgt geld terug” of “Moet u nog een achterstallige betaling uitvoeren?”). Dan zijn er nog de vele valse berichten van pakketdiensten, zoals DHL, UPS of PostNL. U moet zogezegd eerst nog online douanekosten betalen of u moet de leveringsdatum vastleggen. Als u toevallig nog een pakketje verwacht, komt zo’n e-mail heel realistisch over. Tip.  Volg het nieuws over actuele scams op een gespecialiseerde website als https://www.safeonweb.be en https://www.fraudehelpdesk.nl

Hoe herkennen?

Nu u de hiervoor gegeven trucjes kent, gaan er zeker alarmbelletjes rinkelen wanneer u een soortgelijke e-mail of whatsapp krijgt. Maar hoe wapent u zich tegen andere of nog nieuwere scams? Met een dosis alertheid en de volgende checklist kunt u gevaarlijke e-mails zelf herkennen en gepast reageren.

Dringend. Wil het bericht u overtuigen dat u dringend moet reageren, bijv. uw account of bankrekening ontgrendelen? Laat niet op uw emoties inspelen, controleer zelf hoe het met uw account zit of bel naar uw bank.

Betalen. Wordt er gevraagd om te betalen, bijv. leveringskosten of een achterstallige boete? Kijk na of het bericht echt verwijst naar een verwachte levering of dat u echt iets heeft vergeten te betalen. Staat er een QR-code in het bericht, scan deze dan zeker niet met uw bankapp.

Nieuwsgierig. Probeert men u nieuwsgierig te maken met bijv. een gewonnen prijs of foto’s waar u op zou staan? Let op, als u doorklikt, komt u mogelijk op een website met malware.

Onverwacht. Krijgt u een e-mail met een onverwachte of vreemde vraag, bijv. een winkel die uw rekeningnummer vraagt voor een terugbetaling? Dubbelcheck of het verhaal kan kloppen.

Slordig. Ziet u een vage aanspreking, taal- of spelfouten, vertaalfouten of een slordige opmaak? Beschouw het bericht dan als verdacht.

Vreemde links. Zweef met de muis over de links in het bericht. Komt de domeinnaam niet overeen met het bedrijf waarvan het bericht komt, of lijkt het een erg vreemde site, dan gaat het vaak om links naar vervalste websites.

Blijf op de hoogte van actuele scams: zo herkent u makkelijker gevaarlijke e-mails. Bekijk vreemde, onverwachte of dringende berichten altijd met argwaan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01