ZAKELIJK - ENERGIE - 27.03.2023

Energielabel voor kantoren

Grotere kantoren die niet minimaal energielabel C hebben, riskeren een boete. Voldoet uw kantoor niet aan deze verplichting, dan is het tijd voor actie.

1.Verplicht label. Sinds 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen energielabel C of beter hebben. RVO.nl ( https://www.rvo.nl/onderwerpen/wetten-en-regels-gebouwen/energielabel-c-kantoren ) legt uit dat deze regel geldt voor de meeste kantoren, maar er zijn uitzonderingen voor kleine (minder dan 100 m2 ) en tijdelijke kantoren. Gebouwen met een slechter label of zonder label mogen niet meer als kantoor worden gebruikt. Business Insider ( https://www.businessinsider.nl/bedrijven-energielabel-c-kantoor-verplichting-gemeente-boete-2023 ) vertelt dat 45% van de bedrijven nog niet voldoet aan deze voorwaarde en risico loopt op een boete.

2. Naar label C. Op de database EP-Online ( https://www.ep-online.nl ) checkt u wat het energielabel is van uw kantoor. Heeft uw kantoor nog geen energielabel? Bij de KEGO ( https://epadviseurs.energieprestatie-adviesplatform.nl ) vindt u energieadviseurs die het energielabel van uw pand kunnen vaststellen en registreren. Scoort het pand lager dan energielabel C, dan kan een energieadviseur een energieprestatieadvies (EPA) geven om minimaal label C te halen.

3. Maatregelen. Als u werkzaamheden laat uitvoeren aan de hand van een EPA, kan het slim zijn om te voldoen aan de renovatiestandaard ( https://www.rvo.nl/onderwerpen/renovatiestandaard#renovatiestandaard-op-het-energielabel ). Dit maakt een pand energiezuinig genoeg tot 2050 en kan meerdere verbouwingen voorkomen. Met de Wetchecker energiebesparing ( https://regelhulpenvoorbedrijven.nl/wetcheckerenergiebesparing ) controleert u of uw bedrijf moet voldoen aan de wettelijke energiebesparingsverplichtingen.

4. Financieren. Het nemen van energiebesparende maatregelen kost geld, maar het financiële leed wordt verzacht met subsidies als de ISDE, EIA, MIA en Vamil. Deze vindt u op de Subsidie- en financieringswijzer ( https://www.rvo.nl/subsidies-financiering ). Ook is het vaak mogelijk een gunstige lening te krijgen via de BMKB-Groen ( https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/bmkb/bmkb-groen ).

Kijk op EP-Online of uw kantoorpand al het vereiste energielabel heeft. Zo niet, dan kunt u subsidie aanvragen voor de te nemen maatregelen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01