BOUWRECHT - 13.11.2023

Aannemer aansprakelijk voor slordig metsel- en voegwerk

De algemene voorwaarden zijn onderdeel van de aannemingsovereenkomst. Op basis daarvan moet de aannemer voldoen aan de eisen van goed en deugdelijk werk. Wat als dat niet is gebeurd en het werk inmiddels wel is opgeleverd?

Overeenkomst met garantienormen. Voor de bouw van zijn eengezinswoning heeft Kees een aannemingsovereenkomst gesloten met Jan. Op de overeenkomst zijn de algemene voorwaarden Woningborg Nieuwbouw 2016 van toepassing verklaard. Op basis daarvan garandeert de aannemer dat het werk wordt uitgevoerd volgens de eisen van goed en deugdelijk werk met inachtneming van de voorschriften van overheid en nutsbedrijven alsmede aan de toepasselijke eisen voor nieuwbouw conform het Bouwbesluit 2012. Deze normen worden gezamenlijk de garantienormen genoemd waar de aannemer aan moet voldoen.

Gebreken bij oplevering

Slordig werk afgeleverd. Bij oplevering van de bouw wordt er een proces-verbaal van oplevering opgesteld. Daarin staan tien gebreken vermeld die met name betrekking hebben op het metsel- en voegwerk. Volgens Kees is er sprake van kleurverschillen in het voegwerk en van ongelijke dieptes van voegen. Ook is er een verschil in het verticale verloop van de stenen. Kees stelt dat hij Jan daar tijdens het werk verschillende keren op heeft gewezen, maar Jan heeft daar niets mee gedaan.

Herstelwerk of schadevergoeding. Omdat er niet is voldaan aan de eisen van goed en deugdelijk werk, eist Kees dat er door Jan herstelwerk wordt verricht. Anders wil hij een schadevergoeding wegens waardevermindering van zijn woning.

Werk is in deze staat aanvaard. Jan wijst alle bezwaren van Kees van de hand. Volgens hem is het werk bij oplevering aanvaard, waardoor Kees nu dus te laat met zijn opmerkingen is. Ook heeft Kees bij een eerdere gelegenheid het aanbod van Jan tot herstel afgeslagen. Daar kan Kees nu niet op terugkomen.

Gebreken vastgesteld tijdens bezichtiging

Bij bezichtiging van de woning stelt de rechter vast dat het voegwerk wisselend verdiept en platvol is aangebracht. Op meerdere plekken ligt het metselwerk aan de ene kant van de dilatatievoeg niet in een rechte lijn met het metselwerk aan de andere kant van de voeg. Op verschillende plaatsen is de voeg aan de ene kant smaller dan aan de andere kant, waardoor stenen scheef liggen. Ook is op meerdere plaatsen het metselwerk niet strak uitgevoerd, omdat verschillende stenen iets meer naar binnen of naar buiten liggen.

Niet voldaan aan de eisen. Het is duidelijk dat de bouw niet is uitgevoerd volgens de eisen van goed en deugdelijk werk. Dat het werk in deze staat bij oplevering door Kees is aanvaard, is volgens de rechter onjuist. In het proces-verbaal van oplevering staan deze gebreken duidelijk vermeld. Daar is sindsdien door Jan niets aan gedaan. Ook is er geen bewijs dat Kees een aanbod van Jan tot herstelwerk heeft afgeslagen.

Voor meer informatie over de oplevering en gebreken, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 28, nr. 10.

Hoe oordeelt de rechter?

Schadevergoeding. Vervanging van het gehele metselwerk is niet aan de orde. Gedeeltelijk herstel zou kleur- en textuurverschillen met zich meebrengen die niet tot het gewenste resultaat leiden. Daarom moet Jan wegens waardevermindering van de woning € 8.000 schadevergoeding betalen. Ook moet hij maar liefst € 10.927 aan proces- en expertisekosten betalen (Raad van Arbitrage, nr. 82262) .

Bij de uitvoering van het werk moet er worden voldaan aan de eisen van goed en deugdelijk werk. Gebeurt dat niet en wordt er niet gereageerd als de opdrachtgever daar tijdens het werk op wijst, dan is de aannemer verplicht om herstelwerk te verrichten. Blijkt dat niet mogelijk, dan moet de aannemer een schadevergoeding betalen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01