GIFTENAFTREKREGELING - 30.11.2023

Gift: privé of BV?

Vanaf 2024 wijzigt de fiscale behandeling van giften. Wat betekent dit voor de vrijgevige dga?

Zakelijke giften

Een ondernemer kan een zakelijk belang hebben bij het doen van een gift. Denk aan een gift aan een goed doel tijdens een televisieactie, waarbij de naam van het bedrijf duidelijk wordt genoemd of in beeld komt. Als het bedrijf vanwege deze reclame-uiting de gift doet, dan ligt hieraan een zakelijk motief ten grondslag. De gift is dan in beginsel als bedrijfslast volledig aftrekbaar. Datzelfde geldt voor sponsoring. Dient de sponsoring een volledig zakelijk doel, dan zijn de kosten integraal aftrekbaar. Van zakelijke uitgaven kan ook sprake zijn indien de gift die is gedaan, deel uitmaakt van maatschappelijk verantwoord ondernemingsbeleid (MVO-beleid).

Niet-zakelijke giften

Voor niet-zakelijke giften aan algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) en steunstichtingen (SBBI’s) is de giftenaftrekregeling in de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 in het leven geroepen. Per jaar kan de vennootschap ten hoogste 50% van de winst aftrekken, met een maximum van € 100.000. De aftrek, bedoeld in artikel 16 lid 1 van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969, wordt verhoogd met 50% van het bedrag van de giften die zijn gedaan aan een culturele instelling, doch ten hoogste met € 2.500.

Voorbeeld

Een BV doet een gift van € 2.000 aan een culturele ANBI. Een verhoging van 50% is € 1.000. De verhoging blijft onder het maximum van € 2.500. De aftrek is dus (€ 2.000 + € 1.000 =) € 3.000.

Giftenaftrekregeling gehandhaafd

Het Belastingplan 2024 bevatte het voorstel om schenken aan goede doelen vanuit een BV grondig te wijzigen. Aanvankelijk was het voorstel om de giftenaftrek voor de vennootschapsbelasting volledig af te schaffen, maar dat voorstel heeft het door een amendement in de Tweede Kamer niet gehaald.

Niet-zakelijke gift is dividenduitkering?

Een vennootschap zelf kan geen charitatieve motieven hebben, maar wel de natuurlijke personen die de vennootschap vertegenwoordigen. In dga-situaties is het dus vaak de dga die achter de gift zit. De staatssecretaris is van mening dat de vennootschap dan een (informele) dividenduitkering heeft gedaan voor het bedrag van de gift. Hierover is de dga 26,9% aanmerkelijkbelangheffing verschuldigd. Vervolgens wordt de dga dan geacht de gift vanuit privé te hebben gedaan. In dat geval heeft de vennootschap geen recht op de aftrek van de gift, dus ook niet op grond van de giftenaftrekregeling. De staatssecretaris heeft in dat kader goedgekeurd (stcrt. 2016, 58695) dat een gift door een vennootschap die is ingegeven door de persoonlijk charitatieve behoefte van de aandeelhouder, maar overigens voldoet aan de door de wet gestelde vereisten voor giftenaftrek, als gift in aftrek komt voor de giftenaftrekregeling. De gift wordt met andere woorden niet als uitdeling aangemerkt voor de inkomstenbelasting.

Let op.

  1. Per 1 januari 2024 geldt voor alle giften in natura van € 10.000 of meer dat een taxatierapport noodzakelijk is om aftrek te krijgen. Dat geldt voor zowel de inkomstenbelasting als de vennootschapsbelasting. Het kwijtschelden van een vordering met betrekking tot een vermogensbestanddeel in natura telt ook als een gift in natura.
  2. De periodieke giftenaftrek in de aangifte inkomstenbelasting is beperkt. Deze aftrek in privé wordt gemaximeerd tot € 250.000 per jaar. Zijn de verplichtingen voor 4 oktober 2022 aangegaan, dan is tot en met 31 december 2026 de periodieke giftenaftrek zonder plafond van toepassing op deze giften.

bz-advies

Is op de gift de giftenaftrekregeling Vpb van toepassing, dan leidt de gift tot zowel een besparing van vennootschapsbelasting als ab-heffing. Een gift door de BV is dan in de regel fiscaal het meest aantrekkelijk. Is de giftenaftrekregeling niet van toepassing, dan is de gift niet aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting, maar uiteraard wordt de ab-claim wel verlaagd met maximaal 26,9%. De aftrek in privé gaat tegen het tarief van de lage belastingschijf van 36,97%. Een gift in privé is fiscaal dan het gunstigste, maar daar staat weer tegenover dat niet in alle gevallen een gift privé aftrekbaar is. Een gift vanuit de BV verdient dan weer de voorkeur.

Door een amendement bij het Belastingplan 2024 gaat de afschaffing van de giftenaftrekregeling in de Vpb niet door. Wel moet er vanaf 1 januari 2024 voor aftrek van giften in natura van meer dan € 10.000 een taxatierapport worden meegestuurd naar de Belastingdienst.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01