DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 07.11.2023

Is participeren in een coöperatie altijd winst uit onderneming?

De coöperatie is een vorm van samenwerking tussen de leden en heeft rechtspersoonlijkheid (net als een BV). Hierdoor kan de aansprakelijkheid van de participanten worden beperkt. Hoe wordt de winst van een coöperatie fiscaal behandeld?

Samenwerken in een coöperatie

Geen of beperkte aansprakelijkheid. In een coöperatie werken de leden aan een gezamenlijk doel, zoals het uitvoeren van projecten of het realiseren van inkoopvoordelen. De aansprakelijkheid van de leden kan worden uitgesloten of beperkt.

Populair. Omdat de aansprakelijkheid kan worden beperkt en de leden in de coöperatie onder voorwaarden voor de inkomstenbelasting als ondernemer kunnen worden aangemerkt, heeft de coöperatie de laatste jaren aan populariteit gewonnen ten opzichte van de vennootschap onder firma (Vof) en de BV. In een Vof zijn de vennoten volledig aansprakelijk voor eventuele schulden, maar zijn de vennoten ondernemer. In een BV is de aansprakelijkheid uitgesloten maar mist u de ondernemersfaciliteiten in de inkomstenbelasting.

Hoe zit het fiscaal?

Eigen winst. De winst die de coöperatie behaalt met haar eigen activiteiten en niet-uitgekeerde verlengstukwinst, wordt bij de coöperatie belast met vennootschapsbelasting. De ‘eigen’ winst van de coöperatie is de winst die niet toegerekend kan worden aan de werkzaamheden van de leden.

Verlengstukwinst. De verlengstukwinst is toerekenbaar aan de activiteiten van een specifiek lid. Als deze winst wordt uitgekeerd, wordt deze belast bij het lid en niet bij de coöperatie.

Voorbeeld: samenwerkende huisartsen.De aan de individuele huisartsen toe te rekenen arbeidsbeloning is de verlengstukwinst en wordt bij hen belast. De winst die wordt behaald door samen te werken of door de activiteiten van het overige personeel, wordt toegerekend aan de coöperatie en is belast met vennootschapsbelasting.

Deelname via een BV

Deelnemingsvrijstelling. Neemt een lid deel in de coöperatie met een BV, dan valt het resultaat van de coöperatie bij het lid in de deelnemingsvrijstelling (en wordt dan niet nog een keer belast met vennootschapsbelasting). Ook de verlengstukwinst wordt dan belast bij de coöperatie.

Deelname als natuurlijk persoon

Participeert u als natuurlijk persoon in de coöperatie, dan kan discussie ontstaan of de ontvangen verlengstukwinst belast wordt als loon uit dienstbetrekking of als winst uit onderneming. Dit is afhankelijk van uw specifieke situatie.

Winst. Heeft u naast de activiteiten voor de coöperatie nog andere activiteiten en factureert u deze ook voor eigen rekening en risico, dan kan ook de verlengstukwinst onder voorwaarden als winst uit onderneming worden aangemerkt.

(Fictief) Loon. Blijven uw activiteiten beperkt tot uitsluitend werkzaamheden voor de coöperatie, dan is er geen sprake van ondernemerschap voor de inkomstenbelasting en vormt de uitgekeerde verlengstukwinst loon (en worden er dus geen ondernemersfaciliteiten verleend).

Recente rechtspraak. Zo besliste de rechter dat een huisarts die uitsluitend werkzaamheden voor een coöperatie van samenwerkende huisartsen verrichtte, geen ondernemer was en omdat de huisarts meer dan de 5% van de stemrechten in de coöperatie bezat, leidde dit tot een aanmerkelijk belang, waardoor de gebruikelijkloonregeling van toepassing was. Let op.  Werkt u uitsluitend voor een coöperatie en heeft u meer dan 5% van de stemrechten, bekijk dan met uw adviseur of aanpassing van uw bedrijfsstructuur mogelijk is.

De coöperatie is een rechtspersoon en beperkt fiscaal transparant. De inkomsten uit de coöperatie kwalificeren niet automatisch als winst uit onderneming, maar kunnen ook loon zijn. Belangrijk bij deze toets is of u ook nog andere activiteiten ontplooit.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01