SOFTWARE - GRAFISCH - 20.11.2023

Paint in een nieuw jasje

De eerste Windows-computers hadden het grafische programma Paintbrush aan boord. Dat werd later vervangen door Paint. Deze tool krijgt nu enkele belangrijke uitbreidingen, ook al bestaat er al langer een andere variant: Paint 3D.

Paint

Paint ( https://www.microsoft.com/en-us/windows/paint ) is het alom bekende beeldbewerkingsprogramma van Microsoft dat terug te vinden is op heel wat Windows-computers (of gratis te downloaden op https://bit.ly/3FGjXGf ). De eenvoud is de kracht van deze tool, dankzij een overzichtelijke set van basistools met bijv. potloden, penselen, vormen en tekstopties. Maar volgens velen zijn de mogelijkheden toch net iets te beperkt. Voor hen is er goed nieuws: Microsoft kondigde na al die jaren een belangrijke update aan. Deze zal op termijn uitgerold worden voor alle Windows 11-gebruikers.

Achtergrond verwijderen. De nieuwe Paint laat u met één klik de achtergrond van een afbeelding verwijderen. Meer uitleg vindt u op https://bit.ly/3MrtTY7

Werken met lagen. Paint laat u nu ook met ‘layers’ of lagen werken ( https://bit.ly/3MqyM3G ). Dat maakt het mogelijk om de verschillende elementen (achtergrond, objecten, effecten, etc.) van eenzelfde afbeelding onafhankelijk van elkaar te bewerken, net zoals dat kan in prijzige bewerkingsprogramma’s als Adobe Photoshop.

Transparantie. De nieuwe Paint ondersteunt bovendien afbeeldingstransparantie. Daardoor kan de software nu overweg met PNG-bestanden met een doorzichtige achtergrond.

Paint 3D

In 2017 lanceerde Microsoft ook al Paint 3D ( https://bit.ly/3SoUA3B ), als onderdeel van Windows 10. Ook deze tool kunt u gratis downloaden via https://bit.ly/464Vrtu Het betreft een meer geavanceerde variant die ook 3D-modellering en 3D-animatie ondersteunt. Handig dus voor wie behoefte heeft aan een programma dat zich niet beperkt tot tweedimensionale vormgeving. Een goede vergelijking van de mogelijkheden van Paint en Paint 3D vindt u in deze YouTube-video: https://bit.ly/40n7sZVLet op.  Net zoals Paint zweert ook Paint 3D bij eenvoud en intuïtiviteit. Verwacht dus geen al te verfijnde functies, zoals geavanceerde ‘texturing’ en ‘rendering’ of ondersteuning voor 3D-printen. Daarvoor kunt u het eveneens gratis opensourceprogramma Blender ( https://www.blender.org ) overwegen.

Paint.net

Naast Paint en Paint 3D is er ook nog Paint.net ( https://www.getpaint.net of https://bit.ly/3FIpKuZ ). Deze grafische software werd bijna 20 jaar geleden gelanceerd door een voormalige Microsoft-medewerker, als alternatief voor Paint. Intussen is deze gratis opensourcetool uitgegroeid tot een krachtig beeldbewerkingsprogramma waarmee u bijv. lagen, filters en effecten kunt gebruiken. Tip.  Bovendien zijn er voor Paint.net allerlei externe plug-ins voorhanden (onder andere voor 3D-modellering, vectorgrafiek en webdesign) die de mogelijkheden nog verder uitbreiden. Meer informatie vindt u op https://www.getpaint.net/doc/latest/InstallPlugins.html

Alternatieven

Vergeet niet dat er nog andere gratis alternatieven bestaan, zoals het eerder besproken GIMP ( https://www.gimp.org ). Wilt u liever geen software installeren op uw computer, overweeg dan een krachtige webtool als Photopea ( https://www.photopea.com ).

Verwacht in de vernieuwde Paint de ondersteuning van lagen en transparantie. Ook achtergronden verwijderen kan nu met één klik. Heeft u behoefte aan nog meer mogelijkheden, probeer dan Paint.net of GIMP uit. Photopea is een goed online alternatief.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01