VERLOFDAGEN - 13.11.2023

Verrekening verlofdagen einde dienstbetrekking

Mag de werkgever de te veel opgenomen vakantiedagen verrekenen met het loon bij de eindafrekening als de werknemer uit dienst treedt? Niet zonder meer, zo besliste de rechter (ECLI:NL:RBNHO:2023:8768) . Volgens hem mag de werkgever de te veel genoten verlofdagen niet met het loon verrekenen. Immers, de werkgever in deze zaak vond dat de werknemer meer dagen had opgenomen dan waar ze recht op had.

Goed werkgeverschap. Een goed werkgever had moeten zorgen dat het tekort niet verder zou oplopen. Door dat niet te doen, heeft de werkgever de situatie veroorzaakt dat de werknemer de te veel genoten verlofuren niet meer kon inhalen. Dat klemt temeer nu de werkgever de arbeidsovereenkomst onder slechtere arbeidsvoorwaarden heeft verlengd. Dat leidde er immers toe dat de werknemer de arbeidsovereenkomst opzegde. Nu kon de werknemer natuurlijk nooit meer de verlofdagen inhalen. Deze zaak maakt duidelijk dat de werkgever de werknemer had moeten informeren over het oplopende negatieve verlofsaldo en had moeten wijzen op de gevolgen daarvan. Ook had de werkgever de werknemer erop kunnen attenderen om een periode van onbetaald verlof te nemen of in de arbeidsovereenkomst schriftelijk op te nemen dat het saldo zou worden verrekend met salaris.

U dient een werknemer te informeren over de gevolgen als diens verlofsaldo in de min loopt, zoals verrekening met het loon bij uitdiensttreding.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01