ONTSLAG - 07.11.2023

Werknemer pleegt kleine diefstal: wel of niet op staande voet ontslaan?

Voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet is een dringende reden vereist. Diefstal kan zo’n reden zijn. Is de waarde van het gestolen goed daarbij van invloed? Oftewel: kan er ook na een kleine diefstal ontslag op staande voet volgen?

Ontslag op staande voet

Zoals u ongetwijfeld weet, moet een ontslag op staande voet aan strenge eisen voldoen. Zo moet de werkgever kunnen bewijzen dat er sprake is van een dringende reden. Binnen dit keihard lijkende, wettelijke vereiste van artikel 7:677 en 7:678 van het Burgerlijk Wetboek zijn echter vele nuances aan te brengen. In de praktijk levert een gegeven ontslag op staande voet dan ook niet zelden een rechtszaak op.

Meer informatie over de procedurestappen bij ontslag op staande voet vindt u op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 26, nr. 5.

Fietszadel gestolen. Ook in een recente zaak heeft de kantonrechter zich weer moeten buigen over een al dan niet terecht gegeven ontslag op staande voet (ECLI:NL:RBDHA:2023:14748) . In dit geval blijkt een gemeenteambtenaar van de afdeling Beheer en onderhoud een fietszadel uit de opslag te hebben gestolen. Naar eigen zeggen omdat hij een nieuw zadel nodig had voor zijn eigen fiets. Hoewel het fietszadel een geringe waarde vertegenwoordigt, heeft de gemeente de ambtenaar toch op staande voet ontslagen vanwege deze ‘kleine’ diefstal.

Onberispelijk dienstverband. Bij ieder ontslag op staande voet wordt er gekeken naar de dringende reden in verhouding tot het verloop van het dienstverband. Is iemand pas kort in dienst of werkt iemand al vele jaren in trouwe dienst? Zijn er eerdere incidenten of aanmerkingen op het functioneren van deze medewerker geweest of heeft hij een onberispelijke staat van dienst? Had de opgegeven dringende reden ook met een officiële schriftelijke waarschuwing afgedaan kunnen worden?

Functie en bedrijfscultuur. Daarnaast kunnen de functie en/of de bedrijfscultuur een rol spelen bij de beoordeling van een ontslag op staande voet wegens een ‘kleine’ diefstal. Geldt er een strenge gedragscode of wordt er juist heel soepel omgegaan met bijv. het voor eigen gebruik meenemen van bedrijfsgoederen? Is het voor de specifieke functie (extra) van belang dat de medewerker van onbesproken gedrag is? Dit laatste gaat volgens de rechter zeker ook op voor gemeenteambtenaren.

Waarde van het gestolen goed

Uiteraard zal er ook altijd gekeken worden naar de waarde van hetgeen door de medewerker is gestolen. Deze waarde is echter zelden doorslaggevend. Op het eerste oog lijkt het nogal een verschil te maken of het om een fietszadel of pak ‘m beet een laptop gaat. Soms wordt door een rechter geoordeeld dat een ‘kleine’ diefstal inderdaad met een waarschuwing afgedaan had moeten worden. In andere gevallen blijft een gegeven ontslag op staande voet wegens ‘kleine’ diefstal echter gewoon staan.

Vertrouwen weg

Belangrijk argument voor veel rechters is, dat door de diefstal - hoe klein ook - het vertrouwen in de medewerker weg is. Het gaat dan dus niet meer over de waarde van het gestolen goed, maar om de vertrouwensband tussen werkgever en werknemer die onherstelbaar verstoord is. In het geval van de betreffende gemeenteambtenaar heeft de rechter dit argument overigens ook benadrukt, in combinatie met de eerdergenoemde afwegingen.

Ook een zogeheten ‘kleine diefstal’ kan voldoende reden opleveren voor een terecht ontslag op staande voet. De waarde van het gestolen goed is op zichzelf namelijk niet doorslaggevend. In zijn beoordeling kijkt een rechter altijd ook naar de overige omstandigheden van het geval.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01