BOUWRECHT - 23.04.2024

Oppassen met risicovolle werkzaamheden

Het werk moet door een aannemer zorgvuldig worden uitgevoerd. Desondanks kan er daardoor toch schade voor derden optreden. Wie is er dan aansprakelijk?

Schade aan pand van de buren. Een aannemer heeft opdracht gekregen voor het plaatsen van een afzinkkelder. Dat leidt tot ernstige scheurvorming en verzakking van het naastgelegen pand. De aannemer zegt daar niet verantwoordelijk voor te zijn. Hij heeft alle bouwvoorschriften en veiligheidsnormen nageleefd.

Zorgvuldig te werk gegaan. De Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2024:17) stelt vast dat de aannemer het werk volgens alle geldende veiligheids- en zorgvuldigheidsnormen heeft uitgevoerd. Op dat vlak kan hem niets worden verweten. Ook is het niet zo dat het enkele feit dat er schade is opgetreden, automatisch betekent dat er sprake is van onrechtmatig handelen. Daarvoor is meer vereist.

Aanmerkelijke kans op schade. Maar dit betekent niet dat de aannemer daarmee van de haak is. Aan de werkzaamheden is namelijk een aanmerkelijk risico verbonden dat er schade aan het nabijgelegen pand wordt toegebracht. Dat is ook het geval als er maatregelen zijn genomen om de schade te voorkomen en de werkzaamheden zorgvuldig worden uitgevoerd. Als er dan schade optreedt, kan niet zonder meer worden aanvaard dat de buurman alleen hiervoor moet opdraaien. Daarbij zijn alle omstandigheden van belang, zoals in dit geval:

  • het feit dat alleen de opdrachtgever van de aannemer profijt heeft bij de werkzaamheden en deze voor de eigenaar van het naastgelegen pand geen enkel voordeel opleveren;
  • dat de schade niet zonder meer behoort tot hetgeen door een derde in het maatschappelijk verkeer moet worden geduld bij (bouw)werkzaamheden van een ander;
  • dat het aan de aannemer is om zich tegen aansprakelijkheid voor het toebrengen van schade aan een derde te verzekeren.

Hoe oordeelt de Hoge Raad? Ondanks het feit dat de aannemer het werk zorgvuldig heeft uitgevoerd, kan hij toch aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Of dat het geval is, moet door een andere rechter worden uitgezocht. Let op.  Voor deze gevallen is het voor de aannemer van groot belang om zich goed te verzekeren.

Met name als aan het werk een aanmerkelijk risico is verbonden en er aanzienlijke schade is toegebracht, kan een aannemer toch aansprakelijk zijn voor schade aan derden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01