Samen met een vriend(in) een huis kopen
Goede afspraken maken. Een huis kopen met een vriend(in) is mogelijk, maar er zijn wel belangrijke punten om over na te denken en afspraken over te maken. Als een cliënt een huis wil kopen samen met een goede vriend of vriendin, doen banken hier niet moeilijk over. Het werkt eigenlijk op dezelfde wijze als kopen samen met een partner. In dit artikel bespreken wij een aantal zaken waarover afspraken gemaakt moeten worden.
Ander huis kopen met partner
Wat als een van beiden een partner krijgt en hiermee samen een ander huis wil gaan kopen? De huidige woning zal dan wellicht verkocht moeten worden of een van beiden moet de mogelijkheid hebben om de ander uit te kopen en de hypotheek volledig alleen op zijn naam te krijgen. Let op.  Als er met een partner een woning gekocht gaat worden en er ook nog aansprakelijkheid voor de hypotheeklening samen met de vriend(in) is, dan zal dit invloed hebben op het verkrijgen van een hypotheeklening samen met de partner.
Regeling bij overlijden
Uitkoop erfgenamen. Wat als een van beiden komt te overlijden? Omdat er geen sprake is van partners, zijn de vrienden zeer waarschijnlijk geen erfgenamen van elkaar en zullen de erfgenamen uitgekocht moeten worden als de achterblijvende vriend(in) in de woning wil kunnen blijven wonen.
Overlijdensrisicoverzekering. Een overlijdensrisicoverzekering op elkaars leven kan hiervoor een oplossing bieden. Er is dan kapitaal beschikbaar om de erfgenamen uit te kopen.
Samenlevingscontract. Ook samenwonende vrienden kunnen een samenlevingscontract via de notaris afsluiten om afspraken vast te leggen. In het samenlevingscontract kan dan een verblijvingsbeding worden opgenomen. Hierin regelt men dat alle gezamenlijke bezittingen na het overlijden van een van de vrienden, naar de persoon gaan waarmee men samenwoont. Dit is dus niet een wettelijke partner waarmee iemand een geregistreerd partnerschap is aangegaan of gehuwd is.
Hypotheek afsluiten
Hoofdelijk aansprakelijk. Als twee vrienden samen de woning kopen en samen een hypotheek afsluiten, zijn zij beiden hoofdelijk aansprakelijk. Dit betekent dat als de ene persoon niet meer kan betalen, de andere persoon de volledige maandlasten moet betalen. Let op.  Men moet zich hiervan bewust zijn. Wat als de ene persoon bijv. tijdelijk de hypotheeklasten niet kan betalen vanwege werkeloosheid of een andere reden?
Verdeling maandlasten. Wie betaalt welk deel van de maandlasten? Is de verdeling fiftyfifty of wordt er een andere verdeling afgesproken?
Verdeling overwaarde. Hoe wordt de overwaarde verdeeld bij verkoop of verdeling van de woning? Zeker goed om over na te denken als de ene persoon meer betaalt dan de andere persoon.
Fiscale renteaftrek. Iedereen heeft maximaal 30 jaar recht op renteaftrek voor de eigen woning. Het is goed dat uw cliënt zich hiervan bewust is als hij later met een partner samen een ander huis wil kopen. Een deel van het nieuwe hypotheekbedrag zal dan in een kortere periode moeten worden afgelost.
Voor meer informatie over de fiscale renteaftrek voor de eigen woning, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 29, nr. 4.