ONTSPANNING - REIZEN - 27.05.2010

Een goede reis!

Vertrekt u binnenkort op vakantie? De onderstaande websites helpen u alvast om er een goede reis van te maken...

Plan uw route

Voor uw autotrip kan een online routeplanner zoals Mappy (http://www.mappy.com) of Google Maps (http://maps.google.com) uw traject uittekenen. Check ook ViaMichelin (http://www.viamichelin.com) en TomTom (http://routes.tomtom.com). Elke planner heeft immers plus- en minpunten.

Kort of snel. Alleen met Mappy en ViaMichelin kunt u kiezen tussen een kort en een snel traject.

Route-opties. Mappy biedt de optie om tol­­wegen en bergen te vermijden. Met Google Maps kunt u tol- en autosnelwegen uitschakelen. ViaMichelin heeft als opties o.a. ‘tol vermijden’, ‘voorkeur voor autowegen’ en ‘auto met caravan’. Die laatste optie past niet de route (bv. berg­passen) aan, maar wel de geschatte tijd. U kunt hier ook een toeristische route selecteren (via De selectie van Michelin) of bezienswaardigheden langs het traject laten weergeven. TomTom biedt dergelijke opties niet.

Tussenstoppen. Stel, u wilt tijdens uw trip halt houden in een leuk stadje. TomTom is de enige waarbij u geen tussenstoppen kunt toevoegen. Bij ViaMichelin kan dit gemakkelijk, o.a. via een klik op de rechtermuisknop op de uitvergrote kaart. Dat is ook het geval bij Mappy (gewoon de route met de muis ‘verslepen’), maar eigenlijk is Google Maps de snelste en meest flexibele op dit vlak.

Hotels. Mappy biedt de mogelijkheid om hotels langs de route weer te geven, maar overdaad schaadt in dit geval. ViaMichelin is beperkter met De selectie van Michelin. Google Maps en TomTom bieden geen dergelijke optie aan.

Rij-instructies. Die vinden wij het duidelijkst en meest gedetailleerd bij Mappy en ViaMichelin.

Verkeersinfo. Zowel ViaMichelin (via de uitvergrote kaart), Google Maps (klik op de Traffic-knop) en TomTom geven u ook realtime verkeersinfo. Op dat vlak scoort TomTom duide­lijk het beste. Bij het op voorhand plannen van uw reis heeft dit echter weinig nut.

Conclusie. ViaMichelin haalt de meeste punten.

Toltarieven

In veel landen moet u tol (‘péage’) betalen. Hoeveel die tol bedraagt, kunt u checken op verschillende sites. Een aanrader vinden wij Pasar (http://www.pasar.be/opweg_praktisch/opwegmetauto/toltarieven.asp). Deze site verzamelt links naar en info over plaatselijke toltarieven en wegen­vignetten. Ter info: Pasar verzamelt ook de actuele Brandstofprijzen in het buitenland.

Zit u in de rats?

Ambassades. Als u onderweg of ter plaatse in de problemen raakt, neemt u het best contact op met de lokale ambassade. Noteer daarom - voordat u vertrekt - de contactgegevens. Die kunt u opzoeken via EmbassyWorld.com (http://www.embassyworld.com), al is dit een erg onoverzichtelijke website. Embassy Consulates (http://www.embassyconsulates.com) scoort beter op dit vlak, maar eigenlijk zijn lokale initiatieven zoals http://diplomatie.belgium.be/nl/ (België) en http://www.mfa.nl (Nederland) het duidelijkst.

Ziekenhuizen. Het kan ook geen kwaad om een lijstje op te stellen met plaatselijke ziekenhuizen langs uw route. Goede hulpmiddelen zijn Hospitals Worldwide (http://www.hospitalsworldwide.com) en World Hospital Directory (http://www.hospital-directory.info).

Voor het uittekenen van uw reisroute gebruikt u het best ViaMichelin: deze routeplanner geeft u de meeste opties en mogelijkheden. Bij Pasar kunt u toltarieven, wegenvignetten en brandstofprijzen checken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01