AUTO - 28.05.2010

Auto naar privé; wat met de btw?

Het thema auto is in bouwondernemersland een ‘hot item’. Abonnees hebben daar veel vragen over. Zo is een steeds terugkerende vraag: “Hoe zit het met de btw als ik een auto naar privé wil overhevelen?”

Bedrijfsauto verkopen?

Bij aankoop btw afgetrokken. De verkoop van een auto die door een ondernemer in zijn bedrijf is gebruikt, waarvoor bij de aanschaf btw in aftrek is gebracht, is belast met btw. Bij verkoop van de auto dient door de ondernemer ook weer btw in rekening te worden gebracht.

Bij aankoop geen btw afgetrokken. Als bij aanschaf de btw niet in aftrek is gebracht, is de ondernemer over de verkoop ook geen btw verschuldigd. U kunt de auto dus zonder extra btw-heffing naar privé overhevelen.

Wat is een ‘marge-auto’?

Vaak worden de termen ‘marge-auto’ of ‘btw-auto’ gebruikt, maar wat wordt hier nou eigenlijk mee bedoeld?

Marge-auto. Een particulier die een (nieuwe) auto koopt, kan de btw die bij de aanschaf in rekening is gebracht, niet terugkrijgen. De btw blijft op de auto ‘drukken’. Wanneer deze auto later aan een handelaar wordt verkocht, wordt door de particuliere verkoper geen afzonderlijke btw berekend. De auto is dan een zogenaamde ‘marge-auto’ geworden.

Zakelijk. Koopt u als bouwondernemer een (nieuwe) auto waarbij u de btw in aftrek brengt, dan is de auto een zogenaamde ‘btw-auto’.

Naar privé. Het overbrengen van de auto naar privé wordt voor de btw aangemerkt als een interne levering en wordt gelijkgesteld met de verkoop van de auto. Is het een btw-auto, dan moet er btw over de vergoeding worden berekend. De vergoeding is gelijk aan de waarde in het economisch verkeer.

Taxatie. Wij raden u aan de auto door een erkende dealer te laten taxeren voordat u deze uit de zaak haalt. Dat voorkomt discussie achteraf met de Belastingdienst over de waarde van de auto.

Restdeel bpm is belangrijk

Geen btw over bpm. Bij aankoop van een nieuwe personenauto betaalt u ook bpm. Over dat bpm-bedrag wordt geen btw berekend. Dat is een regel die u niet moet vergeten, want het verlaagt het af te dragen btw-bedrag bij latere verkoop. In de waarde van een personenauto zit namelijk een restdeel van het bpm-bedrag. Dit restdeel wordt berekend door een staffel, met een op- en aflopend percentage, afhankelijk van de ouderdom van de auto.

De staffel waarmee u het restdeel bpm kunt berekenen, vindt u op onze Download Zone http://bouw.indicator.nl (BW 12.20.02).

Rekenvoorbeeld

Verkoopprijs € 15.000,00
Bpm-bedrag € 7.142,13
Afschrijving bpm € 3.356,80
Restdeel bpm € 3.785,33
Btw-grondslag € 11.214,67

De verschuldigde btw is in bovenstaand voorbeeld 19% van € 11.214,67 en dus niet 19% van € 15.000,-.

De aldus berekende € 2.130,- moet u vermelden bij rubriek 1d van de btw-aangifte.

Wat is dus slim?

Bij de levering naar privé van een gebruikte (btw-)-auto is het dus verstandig om het restdeel bpm te berekenen en zo tot een verlaging van de btw-grondslag te komen.

Bij het naar privé brengen van een gebruikte ‘btw-auto’ mag u het restdeel bpm berekenen. Dat verlaagt de te betalen btw. Ingeval er een zogenaamde ‘marge-auto’ wordt verkocht, hoeft er geen btw te worden berekend.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01