PERSONEEL - 28.05.2010

Is een werknemer die ontslag neemt, ook echt weg?

Stel, een werkgever is een bepaalde werknemer liever kwijt dan rijk. Als zo’n werknemer ontslag neemt, zal de werkgever hem geen strobreed in de weg leggen. Kan die werknemer later nog op zijn ontslag terugkomen?

Ik kap ermee. Een werknemer werkte op een bouwproject voor een aannemer. Tussen deze werknemer en een collega waren op 18 juni 2003 één of meerdere rake klappen gevallen. Hij riep toen iets als: “Ik wil stoppen” of: “Ik stop met werken.” De voorman bracht de werknemer daarna naar huis. Zijn baas nam daarop contact met hem op en stelde zich daarbij op het standpunt dat de werknemer ontslag had genomen. De volgende dag meldde de werknemer zich ziek en gaf aan dat hij geen ontslag had genomen. Zijn baas vond echter dat er op eigen verzoek ontslag was genomen en dat dit bevestigd was door ex-collega’s die getuigen waren.

Hij wil niet bij mij blijven

Ziek? Door deze gedragingen was de werkgever ervan uitgegaan dat hij niet langer in dienst wilde zijn van het aannemingsbedrijf. De volgende dag meldde hij zich ziek, maar gaf de werkgever aan dat hij niet ziek gemeld kon worden aangezien er geen dienstbetrekking bestond. De werkgever bood op een later tijdstip de werknemer aan om weer opnieuw bij zijn aannemingsbedrijf in dienst te treden, maar onder nieuwe voorwaarden. De werknemer weigerde dit en er ontstond een slepend conflict (over onder andere doorbetaling van salaris tijdens ‘ziekte’) dat niet in onderling overleg kon worden opgelost.

Kiest de rechter de werkgeverskant?

Kantonrechter. In eerste instantie had de kantonrechter te Tilburg de dienstbetrekking ontbonden per 1 januari 2004 met de toekenning van een schadevergoeding van € 4.661,28 aan de werknemer en daarnaast doorbetaling van salaris over de periode 18 juni 2003 tot 1 januari 2004.

Naar de hogere rechter in Den Bosch. Tegen deze uitspraak ging de aannemer in hoger beroep. Het conflict is in hoger beroep behandeld door het Gerechtshof in ’s-Hertogenbosch (LJN: BA2849). De rechter gaf aan dat er een strenge maatstaf moet worden gehanteerd bij de beantwoording van de vraag of een werknemer zijn dienstbetrekking vrijwillig heeft beëindigd. Dit dient ertoe een werknemer te behoeden voor de ernstige gevolgen die de vrijwillige beëindiging van een dienstverband voor hem kan hebben. In verband hiermee mag een werkgever niet snel aannemen dat een verklaring van een werknemer erop gericht is om vrijwillig ontslag te nemen.

Geen ontslag. De werkgever hadde woorden: “Ik wil stoppen met werken” volgens het Hof niet mogen opvatten als ontslag, omdat deze ingegeven waren door de emotionele situatie die was ontstaan naar aanleiding van het handgemeen.

Wat kunt u hiermee?

Wat is raadzaam? Bij twijfel zal de rechter vaak de kant van de werknemer kiezen. Dus is het altijd aan te raden dat u de werknemer vraagt het genomen ontslag schriftelijk te bevestigen. Maar dat is nog niet alles, lees verder hoe u het volgens het boekje moet doen!

Wat bij werknemersopwellingen doen? Als één van uw werknemers in een opwelling ontslag neemt, wordt van u als werkgever verwacht dat u de werknemer in bescherming neemt. Dus is het raadzaam om in zulke situaties de gevolgen (bijvoorbeeld geen recht op werkloosheidsuitkering) schriftelijk aan de werknemer mede te delen en hem daarbij bijvoorbeeld de mogelijkheid te bieden om binnen een bepaalde periode (48 uur) op zijn besluit terug te komen.

Neemt uw werknemer in een opwelling ontslag, dan moet u hem voldoende ruimte geven om op zijn besluit terug te kunnen komen. Zo kunt u een lange periode van doorbetaling van salaris zonder dat hij werk levert, voorkomen. Vraag altijd om het genomen ontslag schriftelijk te bevestigen als hij voet bij stuk houdt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01