BANK - 28.05.2010

Overstappen van bank makkelijker dan u denkt

Uit een recent onderzoek van de NMa blijkt dat overstappen van bank makkelijker is dan veel ondernemers denken. Hoe onderzoekt u of overstappen zinvol is voor u als bouwondernemer en hoe voert u een overstap uit?

Driekwart tevreden. Uit het NMa-onderzoek (Nederlandse Mededingingsautoriteit - http://www.nmanet.nl) blijkt dat 72% van de MKB-ondernemers tevreden is over hun bank. Dat is echter geen reden om nooit van bank te veranderen, want het feit blijft dat bankdiensten een grote kostenpost zijn en uitwisselbaar zijn. Prijzen vergelijken en overstappen kan dus lonen.

Minder drempels dan gedacht

Complex? Van alle MKB-bedrijven heeft 74% een rekening-courantkrediet, 28% een hypothecair krediet en 18% een andere vorm van krediet. Slechts 8% was verplicht bij het afsluiten ook een ander financieel product bij dezelfde bank af te sluiten. Dit geeft een vrij grote overstapvrijheid. Desondanks verwacht 35% van de MKB-ondernemers die komend jaar van bank willen veranderen, dat de overstap complex tot zeer complex zal zijn. Overstappen van bank is in de praktijk makkelijker dan menig ondernemer denkt.

Aandachtspunten

55% van de MKB-ondernemers die zijn overgestapt, ondervonden administratieve lasten, zoals:

• op de voorgedrukte facturen moet een nieuw bankrekeningnummer komen. Dat kan met stickers en een extra mededeling op de factuur. Als u geen voorgedrukte facturen gebruikt, heeft u deze inspanning niet;

• het huidige bankcontract moet worden opgezegd en een nieuw contract moet worden afgesloten;

• een prijsberekening voor een nieuwe bank (rentetarieven en betaaltarieven) blijkt vaak alleen na persoonlijke gesprekken mogelijk;

• soms belemmeren productkoppelingen een overstap. Tip. Onderzoek dit in uw contracten en doe navraag bij uw oude bank;

• voor nieuwe kredietfaciliteiten moet u vaak afsluitprovisie betalen. Deze kosten zijn echter onderhandelbaar en gering vergeleken met de te besparen rentekosten.

Schep uw eigen overstapvrijheid

Lekker flexibel. Meestal zijn bankrelaties langdurig. Het kan dat de condities in de loop der tijd minder gunstig worden. Probeer dus door flexibiliteit uw onderhandelingspositie goed te houden.

a. Vermijd harde koppelverkoop, waarbij u bankdiensten af moet nemen waarvan de contractduur langer is dan die van de kredietfaciliteit.

b. Benut - voor u wilt gaan overstappen - niet uw maximale kredietfaciliteit. Als uw limiet bij andere banken lager ligt, heeft u zichzelf klemgezet.

c. Onderneem - voor u overstapt - nog een onderhandelingspoging bij uw oude bank voor betere condities (uw kredietrating, rentevergoeding, kredietlimiet of zekerhedenstelling). Als dit slaagt, scheelt het u de overstapinspanning.

d. Bereken wat een nieuwe bank u gaat kosten aan rentekosten en overige bankkosten. Vaak zijn hiervoor enkele persoonlijke gesprekken nodig.

e. Zeg de oude contracten pas op als u zekerheid over de nieuwe heeft.

f. Gebruik de overstapservice van de gezamenlijke banken (http://www.overstapservice.nl). Deze zorgt voor het automatisch doorleiden van betalingsverkeer van de oude naar de nieuwe bank. Let op. Voor ontvangsten via acceptgiro, incasso en PIN moet u nieuwe contracten afsluiten.

Onderzoek of een andere bank u goedkopere en/of betere bankdiensten kan leveren. Overstappen is makkelijker dan veel ondernemers denken. Let op de vijf genoemde aandachtspunten. Sluit een contract af waarbij u zo veel mogelijk vrijheid behoudt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01