FISCALE WINST - 03.11.2005

Dat mag de feestpret niet drukken

De zaken gaan goed en u bent van plan een bedrijfsfeest voor uw werknemers te geven, waarvoor u een artiest of een bandje gaat inhuren. Het kan zijn dat u dan loonheffing en sociale premies moet afdragen. Hoe zit dat?

In de wet is de zogenaamde ‘artiesten­re­geling’ op­­ge­nomen die de inhouding van loonheffing regelt. Wat houdt deze regeling nu precies in?

Artiestenregeling in een notendop

De artiestenregeling houdt in dat als een artiest een overeenkomst van korte duur (max. drie maanden, maar bijvoorbeeld ook een eenmalig op­­treden) afsluit, de opdrachtgever voor de loon­­heffing als inhoudingsplichtige wordt aangemerkt.

Een artiest? Een artiest is een persoon die op­treedt voor publiek en daarbij een artistieke pres­tatie levert. Het gaat dus niet alleen om zangers, maar ook om acteurs, poppenspelers, goochelaars, stand-up comedians, enz. Het maakt niet uit of hij beroepsmatig optreedt of als amateur.

Waarover loonheffing berekenen? De loonheffing wordt berekend over de gage, eventueel verminderd met het bedrag van de zogenaamde ‘kostenvergoedingsbeschikking’ van de artiest. Hierin staat welk deel van de gage wordt aangemerkt als onbelaste kostenvergoeding. U betaalt dan over dat deel geen belastingen en premies. Een kopie van de beschikking moet u in uw administratie bewaren.

Heeft de artiest geen kostenvergoedingsbeschikking? In dat geval mag u de reis- en verblijfkosten, consumpties, e.d. tot een maximum van € 136,- onbelast vergoeden. Dit noemt men de kleine vergoedingsregeling. Van de reis- en verblijfkosten moet u de bonnetjes in uw administratie be­­waren.

Let op. Indien de artiest onder de artiestenregeling valt, rusten er op u nogal wat formele verplichtingen inzake de loonadministratie.

Ook moet u aan de artiest een gageverklaring ver­strekken waarop de inkomsten staan vermeld.

Bovendien bent u als inhoudingsplichtige aansprakelijk voor de af te dragen belasting en komen even­tuele na­­heffingen en boetes ook voor uw rekening.

Uitzonderingen

Gelukkig is er ook een aantal uitzonderingen op de artiestenregeling, waarbij u niet aansprakelijk bent voor de afdracht van loonheffing en premies.

Verklaring arbeidsrelatie. De artiest kan voor zichzelf een VAR (Verklaring arbeidsrelatie) hebben aangevraagd. De belastinginspecteur beoordeelt dan of de artiest ook daadwerke­lijk zelfstandig is en aan zijn opdrachtgevers zijn gage in een vast bedrag mag factureren.

U hoeft dan geen loonheffing en sociale premies in te hou­den; de artiest betaalt zelf zijn inkomstenbelasting en regelt zijn eigen particuliere verzekeringen. Dit scheelt u als opdrachtgever dus een hoop administratieve rompslomp.

Verleggingsregeling. Als tweede uitzondering geldt dat de inhoudingsplicht voor de loonheffing en sociale premies kan worden verlegd van u als opdrachtgever naar een persoon die in het bezit is van een ‘inhoudingsplichtigenverklaring’.

Dit kan bijvoorbeeld de leider van het gezelschap zijn of het bemiddelingsbureau via wie u de ar­tiest inhuurt.

Privé-feest. De laatste uitzondering op de artiestenregeling is wanneer het optreden direct is over­eengekomen met een privé-persoon voor een privé-feest.

Als bedrijf kunt u geen gebruikmaken van deze vrijstelling. Immers, indien u stelt dat het een privé-feest was, dan zijn de volledige kosten van het feest niet aftrekbaar als bedrijfskosten.

U bent gevrijwaard voor de loon- en premieheffing als de artiest, of het artiestenbureau, beschikt over een Verklaring arbeidsrelatie of een inhoudingsplichtigenverklaring. Dat scheelt u een hoop administratieve rompslomp.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01