ARBO - 31.01.2006

De truc met de (hef)truck

Gebruikt u in uw bedrijf ook rijdend materieel? Omdat de Arbeidsinspectie heeft aangekondigd in 2006 extra aandacht te besteden aan de veiligheid van heftrucks en hun chauffeurs, wijzen wij u graag op de belangrijkste aandachtspunten.

Rijdend materieel? Werkt u in uw bedrijf met een heftruck, een reachtruck, een moulie of een ander gemotoriseerd voertuig? Dan weet u ongetwijfeld dat zoiets niet helemaal zonder risico’s verloopt. We kennen allemaal het voorbeeld van de medewerker die zittend of staand op de leggers van de truck door zijn collega die de heftruck bedient, omhoog wordt geheven zodat hij ‘even’ iets kan pakken.

Let op. De arbeidsinspectie heeft aangekondigd in 2006 speciaal te letten op de veiligheid van heftrucks. En omdat men daarbij ook let op de chauffeur of bestuurder, geven we u graag wat tips.

Drie zaken zijn voor u van belang!

Om ongevallen met de heftruck, de reachtruck of ander, binnen uw bedrijf rijdend materieel te voorkomen, zijn er drie zaken waar u aandacht aan moet besteden: de conditie van de voertuigen, de medewerkers en de regels.

1. Het voertuig. Hef- en reachtrucks kennen beschermingsmiddelen zoals veiligheidsgordels en een bescherming tegen kantelen. Vaak worden deze door werknemers als hinderlijk ervaren en er afgesloopt. Dat is gevaarlijk en het is bovendien een desinvestering (waardevermindering).

Onderhoud en het bijtijds vervangen van versleten onderdelen voorkomt een forse boete van de Arbeidinspectie.

Tip. Klein onderhoud kan ook door uw eigen personeel verzorgd worden. Ze zullen daardoor bovendien zuiniger met ‘hun’ truck omgaan. U kunt uw medewerker bijvoorbeeld regelmatig (eens per week) een checklist laten afwerken.

2. De deskundige medewerker. De Arbowet stelt specifieke deskundigheid verplicht voor iedere medewerker die op een hef- of reachtruck of op een moulie rijdt. Die deskundigheid is in ieder geval aantoonbaar als uw medewerker een certificaat heeft behaald bij een erkend instituut. Leidt u zelf medewerkers op in uw bedrijf, dan moet u in ieder geval de inhoud van die instructie en de namen van de medewerkers die hem gevolgd hebben in uw administratie bewaren.

Tip. Neemt u een medewerker met een dergelijk certificaat in dienst, vraag dan om een kopie van zijn diploma en berg dat op in zijn dossier.

Pak dat zelf aan. U bent niet verplicht om uw medewerker naar een dure cursus te sturen als u zeker weet dat hij een goed opgeleide en ervaren kracht is. Hij kan opgeleid zijn in de praktijk, jarenlang ervaring hebben en bewezen hebben dat hij veilig en schadevrij kan rijden.

Tip. Controleer zelf regelmatig of uw medewerkers verantwoord rijden aan de hand van een checklist.

Deze checklist kunt u gratis downloaden via http://www.personeel.indicator.nl (PS 11.06.06).

Spreek uw medewerkers aan op onveilig gedrag en geef een schriftelijke waarschuwing als ze herhaaldelijk in dezelfde fout vervallen. Leg uw controles vast. Berg deze op in het personeelsdossier. Zo kunt u bij een controle vlot aantonen dat u de vinger aan de pols houdt.

3. Tot slot: de regels

Zet duidelijk op papier hoe er bij u gewerkt wordt met de heftruck, hoe de voorrangsregels zijn, wanneer een geluidssignaal wordt gegeven, welke gedrag niet acceptabel is (zoals alcoholgebruik) en hoe u uw bedrijf en materieel ordelijk en schoon wilt houden. Overhandig de instructie bij indiensttreding en verplicht de medewerker deze te lezen en te ondertekenen als onderdeel van de introductie.

Controleer zelf regelmatig of uw medewerkers verantwoord rijden. Gebruik daarbij onze checklijst die u gratis kunt downloaden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01