RECHT VAN DE WERKPLEK - 31.01.2006

Tewerkstellingsvergunning nodig of niet?

Betrouwbare bedrijven uit de EU-lidstaten hoeven sinds kort geen tewerkstellingsvergunning meer aan te vragen. Wat speelt? Wat betekent dat voor u?

Wat speelt? Bonafide bedrijven uit de lidstaten van de EU hoeven sinds kort geen tewerkstellingsvergunning meer aan te vragen als zij in Nederland een dienst willen verrichten met een eigen werknemer die afkomstig is uit landen waarvoor geen vrij verkeer van werknemers geldt. Er geldt alleen nog maar een meldingsplicht. Wat betekent dit nu precies? Wat moet u weten?

Hoe werkt dat alweer?

Vreemdelingen van buiten de EU en Zwitserland die niet kunnen aantonen dat arbeid voor hen vrij is toegestaan, mag u zonder een tewerkstellingsvergunning niet voor u laten werken. Ook als u iemand laat werken via een uitzendbureau of loonbedrijf, bent u er zelf verantwoordelijk voor dat die persoon voor dat werk een tewerkstellingsvergunning heeft.

Tot 1 december 2005.Tot 1 december 2005 moesten bedrijven uit de EU vooraf een tewerkstellingsvergunning aanvragen bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) als ze in ons land een opdracht wilden uitvoeren met personeel afkomstig uit landen waarvoor geen vrij verkeer van werknemers gold. Met andere woorden; een Pools bedrijf dat zijn Poolse arbeidskracht een klusje in Nederland wilde laten doen, moest voor deze werknemer een tewerkstellingsvergunning hebben.

Voor werknemers uit de Midden- en Oost-Europese landen die per 1 mei 2004 tot de EU zijn toegetreden, zoals Hongarije, Tsjechië en Polen geldt in ieder geval tot 1 mei 2006 nog geen vrij verkeer van werknemers.

Wat is er veranderd vanaf 1 dec. 2005?

Bonafide bedrijven uit de EU, die hier tijdelijk in Nederland een opdracht uitvoeren met werknemers voor wie het vrije verkeer van werknemers (nog) niet geldt, hoeven sinds 1 december 2005 geen tewerkstellingsvergunningen meer aan te vragen bij het CWI. Ze hebben nog slechts een meldingsplicht (notificatieplicht). Zij moeten vooraf betrouwbare informatie over hun bedrijf, de dienst die ze in Nederland gaan verrichten en de identiteit van hun werknemers verschaffen aan het CWI. Let op. De versoepeling geldt niet voor postbus- en uitzendondernemingen. Die moeten nog steeds een tewerkstellingsvergunning aanvragen.

Voorwaarden.Er gelden verdere voorwaarden:

1. het gaat om tijdelijk werk in Nederland;

2.de dienstverlener is buiten Nederland gevestigd in een andere lidstaat van de EU of Zwitserland.

De werknemers mogen dan dus in Nederland werken en wonen zonder dat daarvoor een tewerkstellingsvergunning benodigd is.

Waar moet u altijd voor zorgen?

Voorkom boete. Als u die (voornoemde) informatie niet aan het CWI verstrekt en geen tewerkstellingsvergunning heeft, kunt u worden beboet. Let op. Het ontbreken van een vergunning kost € 8.000,- en als geen melding is gedaan, geldt een boete van € 1.500,-. Zowel de betrokken dienstverlener als de opdrachtgever in Nederland en eventuele intermediairs kunnen beboet worden. Tip. Bent u opdrachtgever in Nederland, laat dan uitsluitend vreemdelingen voor u werken op voorwaarde dat er een origineel, onvervalst en geldig identiteitsdocument is overgelegd én een tewerkstellingsvergunning dan wel meldingsformulier waaraan u duidelijk kunt zien dat de vreemdeling voor u mag werken.

Foutje? Gaat het toch eens mis en doet de dienstverlener binnen twee weken alsnog melding bij het CWI, dan kan de boete nog worden teruggebracht. Goed om nog even te weten dus.

Bent u opdrachtgever, laat dan uitsluitend vreemdelingen voor u werken op voorwaarde dat zij een geldig identiteitsbewijs Ă©n een tewerkstellingsvergunning of anders een meldingsformulier kunnen tonen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01