Managementfee belast met btw?
Als de directeur-grootaandeelhouder die op de loonlijst van de holding-B.V. staat, ook werkzaamheden voor een of meerdere werkmaatschappijen verricht, wordt er meestal een managementfee doorberekend. Hoe zit het met de btw?
Managementfee. Als een holding-B.V. een vergoeding doorbelast aan een werkmaatschappij, zodat de werkzaamheden van bijvoorbeeld de directeur-grootaandeelhouder (DGA) verdeeld kunnen worden, spreken we over een managementfee. Immers de DGA staat op de loonlijst van de holding en verricht ook werkzaamheden voor de werkmaatschappij. Het is dan logisch dat de werkmaatschappij hier een vergoeding voor betaalt. Maar hoe zit het dan met de btw?
Fiscale eenheid voor de btw. Vaak is er tussen de holding en de werkmaatÂschappij(en) een fiscale eenheid voor de btw. Als dat het geval is, hoeft er geen btw berekend te worden over de managementfee. Immers, binnen een fiscale eenheid hoeft geen btw doorbelast te worden.
Geen fiscale eenheid voor de btw
Nu maakt de werkmaatschappij niet altijd deel uit van de fiscale eenheid voor de btw. Bijvoorbeeld omdat de holding 50% of minder van de aandelen van de werkmaatschappij bezit.
Als de holding dan een managementfee in rekening brengt aan de werkmaatschappij moet hierover btw berekend te worden. De holding verricht door het uitvoeren van managementtaken tegen vergoeding immers een economische activiteit, waardoor de holding btw-ondernemer is en over haar prestaties btw moet berekenen.
Recentelijk heeft de Hoge Raad dit nogmaals bevestigd (nr. 41.156).
Hoe gaat dat in de praktijk?
In de praktijk komt het nog wel eens voor dat een holding vergeet btw te rekenen over haar managementactiviteiten omdat dit in een rekening-courantverhouding wordt verrekend. Er wordt in dat geval geen btw in rekening gebracht op een factuur aan de werkmaatschappij.
Geen probleem? Veel ondernemers denken ten onrechte dat dit geen probleem is. Als er immers wel btw in rekening was gebracht aan de werkmaatschappij, dan had de holding de btw moeten afdragen en had de werkmaatschappij de btw als voorbelasting in aftrek kunnen brengen. Vestzak, broekzak dus.
Naheffingsaanslag. De Belastingdienst kijkt hier helaas niet altijd zo eenvoudig tegenaan. Zij kan btw met boete en heffingsrente naheffen bij de holding.
Daar komt nog bij dat de aftrek van voorbelasting bij de werkmaatschappij pas wordt toegestaan als zij over een deugdelijke factuur beschikt.
In sommige gevallen kan de boete wel beperkt worden. Maar het is toch zuur.
Beperk het risico
Facturen opmaken. Het niet opmaken van de factuur kan dus leiden tot boetes en heffingsrente. Maak daarom voor alle transacties die via rekening-courant verlopen, zoals de managementfee, een factuur op.
Of toch fiscale eenheid? Alleen als een fiscale eenheid btw bestaat tussen de holding en de werkmaatschappij(en) is dit niet nodig. Hier komt een voordeel van een fiscale eenheid duidelijk naar voren. Als er sprake is van een fiscale eenheid btw kan men veel makkelijker kosten aan elkaar doorbelasten. Let op. Houd er wel rekening mee dat er aan een fiscale eenheid voor de btw ook een belangrijk nadeel kleeft; en dat is de hoofdelijke aansprakelijkheid.