FISCOTIP - 12.01.2006

Renteloos lenen voor aankoop woning

Het lijkt te mooi om waar te zijn. Bijna een reclame uit een hypotheekkrant teneinde u te verleiden tot de een of andere verzekering. Toch kan het wel degelijk: renteloos lenen voor een hypotheek.

Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde

Wat veel werkgevers niet weten, is dat ze een werknemer ter wille kunnen zijn bij het voordelig afsluiten van een lening. Stel dat uw werknemer bij u aanklopt en u bent bereid hem daadwerkelijk geld te lenen, bijvoorbeeld met de bedoeling om hem langer aan uw bedrijf te binden. Dan kunt u hem een voordeeltje verschaffen door een lagere rente dan gebruikelijk in rekening te brengen.

Stel dat een bank bereid is om tegen een rentevergoeding van 5% te lenen. Dan kunt u bijvoorbeeld besluiten om uw werknemer geld te lenen tegen (stel) 2% rente. Uw werknemer heeft zo een rentevoordeel van 3% en dat is, nu die rente voor hem immers niet fiscaal aftrekbaar is, mooi meegenomen.

Beding zekerheden! Uiteraard moet u wel de nodige zekerheden inbouwen en moet u overeen­komen dat de lening in ieder geval direct en in het geheel wordt afgelost bij het einde van de dienst­betrekking.

Rentevoordeel belast

Het rentevoordeel dat uw werknemer geniet, is in be­ginsel wél belast en wel aan de hand van een norm­percentage. Dit normpercentage wordt elk jaar opnieuw vastgesteld en bedroeg voor 2005 5%.

Bedroeg? Jazeker, het normpercentage is namelijk recentelijk (Besluit staatssecretaris van Financiën, nr. CPP2005/2892M) met terugwerkende kracht naar 1 januari 2005, verminderd naar 3,5%.

Wat betekent dat voor uw werknemer? Als belast loon geldt het rentevoordeel voor zover dit lager is dan het normpercentage.

Indien uw werknemer bij u kan lenen tegen 2% rente, moet als belast rentevoordeel worden meegenomen: 3,5% minus 2%, ofwel 1,5%. Over die 1,5% zijn loonheffing en premies werknemersverzekeringen verschuldigd.

Vrijstelling. Indien de lening wordt gebruikt voor zaken waarvoor geheel of nagenoeg geheel een vrije vergoeding of verstrekking mogelijk is, is het rentevoordeel zelfs geheel vrijgesteld. Denk bijvoorbeeld aan het gereedschap van een monteur of de pc van een kantoormedewerker.

Aankoop eigen woning

Die vrijstelling is ook van toepassing indien de werknemer de lening aangaat voor de aanschaf van een eigen woning. De werknemer moet dan wel schriftelijk verklaren dat hij die lening met dat doel is aangegaan en aan u de bewijsstukken daarvan overleggen. Maak hiervan kopieën en bewaar deze in uw administratie.

Let op. Vergeet niet hiervan jaarlijks melding te maken in de salarisopgave aan de Be­­las­ting­dienst.

En de directeur-grootaandeelhouder?

Ook de directeur-grootaandeelhouder (DGA) kan op dezelfde manier worden behandeld. Als DGA bent u immers ook werknemer. Uiteraard moet u er dan wel voor zorgen dat sprake is van een zakelijke toezegging. Dat wil zeggen dat uw totale arbeidsbeloning niet bovenmatig mag zijn. Daarvan zal echter niet snel sprake zijn.

Zakelijke afspraken. Let er wel op dat u een zakelijke leningsovereenkomst sluit, waarin voldoende zekerheden ten behoeve van uw B.V. zijn opgenomen.

Een lening met een lage rente kan een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde zijn. Indien de lening wordt aangegaan voor de aankoop van de eigen woning, kan dat zelfs geheel renteloos. Dit geldt ook voor de directeur-grootaandeelhouder.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01