PROCEDURE - 17.01.2006

Welke rechter kiest u nu?

U wilt een werknemer via de kantonrechter ontslaan. Maar in welke plaats stapt u dan naar de kantonrechter? Moet dat in de woonplaats van uw werknemer zijn? Of ergens anders? Sinds kort is het aantal keuzes beperkter.

Het kan natuurlijk gebeuren dat u een werknemer moet laten gaan. Een ontslag via de kantonrechter is dan al vervelend genoeg, dus u wilt uiteraard dat die hele procedure soepel en snel verloopt. Dus wilt u natuurlijk dat uw zaak meteen bij de juiste rechter terechtkomt. Nu staat er in de wet bij welke rechter (in welke plaats) u terechtkunt. Die regels zijn echter onlangs gewijzigd.

In welke plaats kunt u terecht?

Kiest u (of uw adviseur) per ongeluk de verkeerde rechter uit, dan is er geen man over boord. De zaak wordt dan doorverwezen naar de juiste rech­ter. Maar daardoor kost de zaak wel extra tijd en geld. Zo’n doorverwijzing speelde onlangs ook bij de kantonrechter te Bergen op Zoom (zaaknr. 373124).

De rechter. Een werkgever had de rechter ge­­vraagd om een arbeidsovereenkomst te beëindigen. Volgens de kantonrechter is echter door een recente wetswijziging de rechter van de woonplaats van de werkgever niet langer bevoegd. Daarom verwees de rechter de werkgever door naar de rechter in de woonplaats van de werknemer.

Nieuwe wet?

Hoe zit dat dan met die nieuwe wet? Tot nu toe was het zo, dat u onder andere terecht kon bij de rechter van uw eigen woon- of vestigingsplaats. In de wet stond namelijk dat de rechter uit de woonplaats van de ‘verzoekende partij’ ook bevoegd was. Dat was dus de woonplaats of de plaats van de (hoofd)vestiging van de werkgever. Dat kon u als werkgever een hoop reistijd schelen. Maar voor de werknemer kon dit wel veel gedoe opleveren. Een voorbeeld? Een bedrijf met een hoofdvestiging in Amsterdam kon een werknemer die bij een nevenvestiging in Leeuwarden werkt en in die plaats ook woont, toch voor de rechter in Amsterdam laten komen.

Waarom een nieuwe wet? De mogelijkheid om bij de rechter van uw woon- of vestigingsplaats terecht te kunnen, is nu vervallen. De wetgever zal het niet graag toegeven, maar deze mogelijkheid was namelijk eigenlijk ‘per ongeluk’ ontstaan door een wetswijziging in 2002. Groot bezwaar tegen deze mogelijkheid is dat deze niet echt fair zou zijn tegenover de werknemer. Die wordt al met ontslag bedreigd en zou dan ook nog eens een lange reis moeten maken zoals in ons voorbeeld dus van Leeuwarden naar Amsterdam. Daarom is deze mogelijkheid nu afgeschaft.

Dit zijn de nieuwe regels …

In welke plaats moet u nu dan naar de rechter stappen? Voortaan is het uitgangspunt dat u kunt kiezen tussen:

• de rechter in de woonplaats van uw werknemer, of

• de rechter in de plaats waar ‘de arbeid gewoonlijk wordt verricht’.

Nog een voorbeeld. We gaan er weer van uit dat u een hoofdvestiging in Amsterdam heeft en een nevenvestiging in Utrecht. In die vestiging werkt uw werknemer, die in Den Bosch woont. Wilt u die werknemer nu via de rechter ontslaan, dan kunt u voortaan dus alleen nog terecht bij de rechter in Utrecht of die in Den Bosch. Welke van de twee rechters u dan kiest, mag u zelf weten. Tip. Maak hier ‘strategisch’ gebruik van. Heeft u (of uw adviseur) geen goede ervaringen met de rechter uit de plaats van uw nevenvestiging? Dan kunt u misschien terecht bij de rechter van de woonplaats van uw werknemer.

U kunt alleen nog terecht bij de rechter van de woonplaats van uw werknemer of bij de rechter in de plaats waar uw werknemer normaal gesproken werkt. U mag kiezen welke rechter voor u het gunstigste is.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01