INKOMSTENBELASTING - 22.03.2007

Alimentatie, wel of niet aftrekbaar?

Als u door echtscheiding verplicht bent tot betaling van alimentatie, kunt u dan uw alimentatiebetalingen aftrekken van uw inkomen? U kunt uw ex-echtgenoot ook een bedrag ineens betalen (= afkoop) om ‘ervanaf te zijn’. Hoe werkt dat?

Kosten echtscheidingsprocedure

De kosten van een echtscheidingsprocedure, zoals bijv. de kosten voor een advocaat of mediator, zijn niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Ook de kosten van de verdere afhandeling van de echtscheiding, zoals de verdeling van de gemeenschappelijke goederen, zijn niet aftrekbaar.

Alimentatiegerechtigde ex-echtgenoot. Voor de alimentatiegerechtigde zijn de proceskosten en de kosten van de advocaat ter verkrijging, verlenging, behoud of verhoging van partneralimentatie, (wel) aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dit geldt ook voor eventuele telefoon-, porto-, reis- en incassokosten. De ontvangen partneralimentatie wordt als ‘periodieke uitkering’ belast in box 1. Tip. Zorg dat uw advocaat de nota zorgvuldig specificeert, zodat duidelijk is welke kosten voor aftrek in aanmerking komen en welke niet.

Alimentatieplichtige ex-echtgenoot. Anders dan de alimentatiegerechtigde kan de alimentatieplichtige de proces- en advocaatkosten ter herziening, beëindiging van of verweer tegen zijn alimentatieplicht niet aftrekken.

Tip. De betaalde partneralimentatie mag als persoonsgebonden aftrek op het inkomen in mindering worden gebracht. Dat geldt ook voor een eventuele eenmalige afkoopsom. Let op. Alleen afkoopsommen die zijn betaald nadat de echtscheiding helemaal rond is, zijn aftrekbaar!

Lijfrente. Ook kan de alimentatieplichtige de alimentatie afkopen door een koopsom te betalen aan een verzekeraar voor een lijfrente voor de ex-echtgenoot. De ex-echtgenoot krijgt dan de alimentatie via lijfrentetermijnen van de verzekeraar. De alimentatieplichtige mag de betaalde koopsom aftrekken. De aftrek van een afkoopsom (zeker bij forse bedragen) levert vaak minder fiscaal voordeel op dan de aftrek van een reeks van jaarlijkse termijnen. Maar dit is wel een definitieve oplossing.

Let op. Als de afkoopsom al is betaald voordat de echtscheiding helemaal rond is, is de lijfrentepremie in beginsel niet aftrekbaar. Tip. De staatssecretaris heeft echter goedgekeurd dat de lijfrentepremie afgetrokken kan worden als de echtscheiding definitief rond is op het moment waarop de alimentatieplichtige ex-echtgenoot de aangifte inkomstenbelasting indient.

Voorwaarde. Een van de voorwaarden voor een (fiscaal erkende) lijfrente is dat er een zekere kans op overlijden van de lijfrentegerechtigde bestaat. De sterftekans moet minimaal 1% zijn.

Let op. Bij een kortlopende lijfrente of als het een jonge alimentatiegerechtigde betreft, kan het zijn dat niet wordt voldaan aan dit onzekerheidsvereiste. Tip. De staatssecretaris keurt dan toch goed dat de alimentatieplichtige ex-echtgenoot de lijfrentepremie kan aftrekken.

Let op. Voorwaarde is wel dat de beide ex-echtgenoten op verzoek van de fiscus een verklaring overleggen waaruit blijkt dat de alimentatiegerechtigde akkoord is met het feit dat er sprake is van een belastbare lijfrente.

Wat met de kinderen?

Ontvangen of betaalde alimentatie voor kinderen is niet aftrekbaar of belast. Tip. De ouder die de kinderen niet verzorgt, maar wel financieel bijdraagt, heeft - onder voorwaarden - recht op kinderaftrek mits de bijdrage minstens € 393,- per kwartaal is. Aanvullende eisen zijn dat het kind geen recht heeft op studiefinanciering, niet over eigen inkomen of vermogen beschikt en jonger is dan dertig jaar. Ook zonder een alimentatieverplichting voor de kinderen geldt dit.

Betaalde alimentatie en afkoop ineens van alimentatie is aftrekbaar. Wilt u alimentatie afkopen? Wacht tot de echtscheiding is ingeschreven, zo voorkomt u dat de betaalde afkoopsom niet mag worden afgetrokken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01