PERSONEELSBELEID - 27.03.2007

Pensioendeelname verplicht?

Uw werknemers kunnen gebruikmaken van een ouderdomspensioenregeling. Een jonge werknemer die slechts een paar uurtjes per week werkt, vraagt u echter om af te zien van pensioendeelname. Zodat hij nu netto meer overhoudt.

Om te bepalen of uw werknemer wel of niet verplicht is om deel te nemen aan uw pensioenregeling, moet u allereerst nagaan wat er exact geregeld is.

Niets verplicht?

Niemand uitsluiten. Als er een cao is waarin niets over pensioen genoemd staat of als er geen cao is, dan bent u vrij om een pensioenregeling aan te bieden. Heeft u voor uw werknemers een pensioenregeling, dan bent u verplicht deze aan al uw werknemers aan te bieden. U mag dus werknemers die slechts een paar uur per week in uw bedrijf werken, niet uitsluiten. Maar, uw werknemer kan zelf er wel voor kiezen om niet deel te nemen.

Mocht de werknemer afzien van deelname aan uw pensioenregeling, laat hem dit dan duidelijk schriftelijk verklaren. Hierdoor voorkomt u latere claims.Wijs hem wel op het feit dat dit betekent dat zijn aanvulling op diens AOW vanaf zijn 65e jaar ook lager is.

Wel verplichte deelname

Als er binnen een cao een verplichte deelname aan een bedrijfstakpensioenregeling of ondernemings-pensioenregeling is afgesproken, dan is ook uw werknemer verplicht hieraan deel te nemen.

Of er uitzonderingen hierop mogelijk zijn, staat in de Pensioenwet of het pensioenreglement. Dit kunt u nagaan bij uw pensioenfonds of verzekeringsmaatschappij.

Let op. Zijn die uitzonderingen er niet, ga dan niet in op het verzoek van uw werknemer. Want u loopt het risico dat u achteraf toch pensioen(premie) moet gaan betalen, terwijl u het extra uitbetaalde loon niet terug zult kunnen vorderen.

Afkopen?

Uitbetaling ineens. Ondanks dat uw werknemer maar voor een paar uur werkt, kan hij dus toch verplicht zijn om deel te nemen aan de pensioenregeling. Door middel van het afkopen van pensioen kan deze werknemer het bedrag dat hij heeft opgebouwd bij een pensioenfonds of pensioenverzekeraar, in één keer uitbetaald krijgen. De werknemer kan daarna geen verdere aanspraak maken op het pensioen.

Maar dit komt pas aan de orde ná uitdiensttreding, dus niet tijdens het dienstverband.

Wie neemt initiatief? Als een werknemer slechts een klein bedrag heeft gespaard, kan een pensioenfonds namelijk gebruikmaken van de regel dat zij op eigen initiatief en met toestemming van de werknemer dit bedrag uitbetaalt.

De wettelijke grens ligt hier bij een ouderdomspensioen dat minder dan € 400,- per jaar zou zijn.

Het initiatief tot afkoop kan het pensioenfonds echter pas nemen na twee jaar na beëindiging van de deelneming. En indien er geen waardeoverdracht heeft plaatsgevonden naar een ander pensioenfonds.

Wat spreekt u af?

De werknemer die maar enkele uren in uw bedrijf werkt en die verplicht is deel te nemen aan de pensioenregeling, kan wellicht de genoemde afkoopmogelijkheden gebruiken. Maar dit kan dus op zijn vroegst bij het einde van de dienstbetrekking verder onderzocht worden. Spreek met uw werknemer af dat te zijner tijd bezien zal worden wat voor uw werknemer de beste oplossing is. Leg die afspraak vast in het personeelsdossier.

Het afkopen van pensioen is slechts in enkele situaties mogelijk. Als er een verplichte pensioendeelname is, laat het afkopen dan over aan uw werknemer en het pensioenfonds.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01