PENSIOENEN - 13.03.2007

Bedrijfsovername? Let op de pensioenen!

Als u een bedrijf overneemt laat u uw accountant de cijfers beoordelen om de kans op ‘lijken in de kast’ goed in te kunnen schatten. Maar kijkt hij ook naar de pensioenen? Pensioen zou op zich al een ‘lijk in de kast’ kunnen zijn!

Hoe zit dat met pensioen?

Toezegging. Pensioen wordt door u als werkgever in een aanvullende arbeidsovereenkomst of volgens cao toegezegd. U bent verplicht om de pensioentoezegging bij een pensioenfonds of verzekeraar onder te brengen.

Als werkgever bent u verplicht de pensioenpremie te betalen. U kunt uw medewerkers eventueel een eigen bijdrage laten betalen, maar uiteindelijk moet u toch de volledige premie afdragen.

Premie betaald? Controleer of de verkoper steeds de premie heeft betaald, anders neemt u de verplichting over. In de nieuwe Pensioenwet is een premieachterstand bijna niet meer mogelijk. Dat wil echter niet zeggen dat er geen daadwerkelijke premieachterstand kan zijn. Tip. Vraag daar naar, want er zijn nog diverse overgangsregelingen waarbij een premieachterstand in een periode van 10 tot 15 jaar mag worden ingelopen.

Let op. Neem de pensioentoezegging van de verkoper goed onder de loep. Misschien is er een riante regeling (eindloon) van kracht en is er voor het management een extra goede pensioenregeling. U moet die verplichting wel overnemen!

Wat zijn de mogelijkheden?

• De verkoper en u zijn beiden verplicht aangesloten bij een Bedrijfspensioenfonds (BPF).

Deze situatie behoeft geen nader onderzoek. U weet wat de pensioenlasten vanuit het BPF zijn.

• De verkoper is verplicht aangesloten bij een BPF en u bent vrijwillig aangesloten bij datzelfde BPF.

Door de aankoop van een bedrijf dat onder de verplichtstelling van het BPF valt, is de kans groot dat u met het gehele bedrijf onder deze verplichtstelling valt. U kunt dus van de vrijwillige deelname afzien als u dat beter uitkomt.

• Verkoper heeft geen pensioenregeling en u ook niet.

In deze situatie zijn er geen consequenties, u wordt niet tot een pensioenregeling verplicht.

• Verkoper heeft geen pensioenregeling, maar u heeft een pensioenregeling bij een verzekeraar.

Het voltallige personeel van de verkoper valt nu onder uw pensioenregeling. Dat betekent dat de personeelslasten van het over te nemen bedrijf hoger worden en het rendement lager. Betrek dit in de onderhandelingen over de overnameprijs.

• De verkoper heeft wel een pensioenregeling bij een verzekeraar, maar u niet.

Het personeel behoudt haar aanspraak op pensioen. U loopt hierdoor de kans dat uw eigen personeel ontevreden wordt, omdat het overgenomen bedrijf ‘bevoordeeld’ is met een pensioenregeling. Hierdoor is de kans groot dat u uiteindelijk voor het gehele bedrijf een pensioenregeling zult invoeren met alle bijbehorende kosten.

• De verkoper heeft een goede pensioenregeling bij een verzekeraar, maar uw regeling is minder goed.

Dit is dezelfde situatie als hiervoor. Teneinde onvrede te voorkomen zult u de pensioenregeling moeten aanpassen.

Tip. Onderzoek bij een overnamekandidaat hoe het pensioen ‘geregeld’ is. Onderneem ruim vóór de koop aktie en pas uw pensioenregeling aan of vraag uw verkoper de regeling aan te passen vóór de koop. Dat bespaart u veel ellende en onverwachte kosten.

Let bij de overname van een bedrijf op de pensioenregeling. De overgenomen medewerkers behouden al hun rechten, dus dat kan u duur komen te staan. Een beter pensioen bij het overgenomen bedrijf kan zelfs leiden tot hogere pensioenlasten voor uw eigen bedrijf.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01