VENNOOTSCHAPSBELASTING - 08.03.2007

De octrooibox; een nieuw begrip!

Met ingang van 1 januari 2007 is voor de vennootschapsbelasting de zogenaamde ‘octrooibox’ ingevoerd. Wanneer krijgt u hiermee te maken?

Zoals bekend, is per 1 januari jl. het wetsvoorstel Werken aan winst in werking getreden. Onderdeel van dit wetsvoorstel is de invoering van de zogenoemde ‘octrooibox’.

De octrooibox, het woord zegt het al, kan toegepast worden als u een bepaalde (technische) uitvinding (zogenaamd ‘immaterieel activum’) heeft gedaan, waarvoor octrooi is verleend.

In de nieuwe octrooibox worden de nettovoordelen van een octrooi belast tegen een tarief van 10% met als maximum viermaal de in het verleden afgetrokken voortbrengingskosten.

Voorbeeld

Een ondernemer heeft een medicijn ontwikkeld. De ontwikkeling heeft geleid tot een immaterieel activum waarvoor in 2007 octrooi is verkregen. De gemaakte ontwikkelingskosten bedragen € 2.000.000,- en zijn in de voorgaande jaren ten laste van de winst gebracht.

De jaarlijks aan het activum toe te rekenen winst bedraagt € 1.000.000,-. Stel, de ondernemer kiest bij de belastingaangifte 2007 voor toepassing van de octrooibox. De zogenoemde ‘boxdrempel’ bedraagt € 2.000.000,-, zijnde de gemaakte ontwikkelingskosten. Tot de omvang van de boxdrempel komen de voordelen nog niet in aanmerking voor het boxtarief van 10%.

In 2009 wordt de boxdrempel overschreden en kan gebruik gemaakt worden van het aantrekkelijke boxtarief van 10%. In totaal komt een bedrag van vier maal de ontwikkelingskosten, dus € 8.000.000,-, in aanmerking voor het gereduceerde boxtarief.

In dit voorbeeld wordt dit maximum in 2016 bereikt, zodat met ingang van 2017 geen gebruik meer gemaakt kan worden van de octrooibox.

Aandachtspunten

Berekening drempel. De boxdrempel wordt niet toegepast per afzonderlijk activum waarvoor een octrooi is verkregen, maar voor alle immate-riële activa waarvoor is gekozen voor toepassing van de octrooibox gezamenlijk.

Op verzoek. De octrooibox wordt niet automatisch toegepast. In de aangifte vennootschapsbelasting moet de keuze voor de box expliciet gemaakt worden. De inloop van de voortbrengingskosten van baten uit het octrooi gebeurt pas nadat is geopteerd voor de box.

Niet voor merken, logo’s, e.d. De octrooibox geldt niet voor merken, logo’s en daarmee vergelijkbare vermogensbestanddelen. Kwekersrechten worden wel gelijkgesteld met octrooien, zodat de octrooibox ook openstaat voor deze rechten.

Vanaf 2007. De octrooibox is slechts van toepassing op immateriële activa voor zover deze na 31 december 2006 tot de bedrijfmiddelen van de belastingplichtige gaan behoren. Inkomsten uit een in 2006 (of voorgaande jaren) verkregen octrooi kunnen niet onder de octrooibox vallen.

Let op. De octrooibox is uitsluitend van toepassing voor ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen.

Tip. De keuze voor toepassing van de octrooibox is per definitie voordelig, nadat de voortbrengingskosten zijn ingelopen. Het is wel van belang om zo snel mogelijk te opteren voor toepassing van de octrooibox, aangezien de inloop van de voortbrengingskosten pas geschiedt nadat de keuze voor de octrooibox is gemaakt.

Het is van belang om zo snel mogelijk te opteren voor toepassing van de octrooibox, aangezien de inloop van de voortbrengingskosten pas geschiedt nadat de keuze voor de octrooibox is gemaakt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01