WERVING & SELECTIE - 27.03.2007

Gedragscode?

De markt trekt aan en dus worden er weer nieuwe medewerkers aangenomen. Bent u tijdens de sollicitatieprocedure gebonden aan regels?

De wet zwijgt. In de wet zijn geen specifieke regels opgenomen over de sollicitatieprocedure. Maar dat betekent niet dat u als werkgever zomaar alles kunt doen en alles kunt vragen. De sollicitatiecode van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP), te vinden op http://www.nvp-plaza.nl onder publicaties, bevat algemeen erkende regels. Deze bieden u houvast.

Begin bij het begin. Maak een functieomschrijving en benoem daarin de relevante kenmerken en stel daarna de functie-eisen vast.

Als sollicitanten zich bij u melden, komt het eropaan dat u iedere kandidaat laat weten hoe het met zijn sollicitatie staat. Wordt hij afgewezen of wordt hij uitgenodigd? Of wordt zijn sollicitatie aangehouden (onder vermelding van de termijn). Verstrek de sollicitant een zo volledig mogelijk beeld van de vacature en van uw organisatie.

Ga het gesprek aan. Als u iemand uitnodigt voor een sollicitatiegesprek is de eerste indruk erg belangrijk. Zorg ervoor dat u tijd heeft en een rustige ruimte waar u niet gestoord wordt. Stel vooraf vast hoelang het gesprek mag gaan duren. In het gesprek wilt u te weten komen in welke mate de sollicitant aan de functie-eisen voldoet. De cv is daarvoor een hulpmiddel. Let op ‘gaten’ in het cv. Sommige cv’s verbergen vele maanden van werkloosheid doordat de werktijd bij werkgevers niet in maanden maar in jaren is weergegeven.

Vraag dóór om een goed beeld te krijgen van de sollicitant. In beginsel mag u iedere vraag stellen voor zover dat relevant is voor het vervullen van de vacature. Wat niet is toegestaan, zijn vragen met een discriminerend karakter. Bijvoorbeeld over politieke of godsdienstige opvattingen en seksuele geaardheid. Ook de vraag of de sollicitante zwanger is, is niet toegestaan (discriminerend op basis van geslacht).

Helaas … Als een sollicitant niet in aanmerking komt, stuur deze dan zo snel mogelijk, schriftelijk bericht. Tip. Motiveer uw afwijzing zo neutraal mogelijk. Zo voorkomt u discussies achteraf.

Voorbeeldbrieven die u kunt gebruiken voor een sollicitatieprocedure kunt u gratis downloaden van http://personeel.indicator.nl (PS 12.10.01).

Leg de functie-eisen vast aan de hand van de functieomschrijving. Vraag tijdens het gesprek dóór en motiveer een afwijzing zo neutraal mogelijk.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01