FISCOTIP - 22.03.2007

Hallo, ik kom mijn schenking terughalen!

Zou het niet handig zijn om een schenking te kunnen terugdraaien als de omstandigheden wijzigen? Is daar dan wellicht ook nog enig fiscaal voordeel mee te behalen?

Successierecht besparen. Schenkingen, met name in de familiesfeer, vinden vaak plaats uit fiscale motieven. Door te schenken ‘topt’ men het familievermogen af en is men in de toekomst minder successierecht verschuldigd.

Zeggenschap behouden. Aan de andere kant wil de schenker vaak toch wel enige zeggenschap behouden. Schuldigerkenning is dan een optie, maar dan moet er wel jaarlijks een zakelijke rente worden betaald. Verder behoudt u dan weliswaar de beschikking over het vermogen, maar een eventuele waardestijging vloeit dan ook in uw vermogen en dat betekent weer hogere toekomstige successierechten.

Schenking onder bewind

U kunt wellicht beter denken aan een schenking ‘onder bewind’.

Voorbeeld. Stel, u schenkt op deze wijze een effectenportefeuille van € 100.000,- aan uw zoon. Over die schenking is schenkingsrecht verschuldigd. De inkomsten (het dividend), maar ook een eventuele waardestijging van de effecten, komen dan aan uw zoon toe. U behoudt echter de zeggenschap, zodat uw zoon de onderliggende aandelen niet te gelde kan maken. Let op. Na vijf jaar kan uw kind de rechtbank verzoeken om het bewind te laten beëindigen. U kunt dat niet voorkomen!

Herroepelijke schenking

“Dan schiet ik er toch nog niets mee op?”, horen wij u zeggen. Toch wel, want als u bij uw schenking aangeeft dat die schenking ‘herroepelijk’ is, kunt u na bijvoorbeeld vier jaar en elf maanden uw schenking terugvorderen. Het in het verleden betaalde schenkingsrecht wordt dan door de Belastingdienst terugbetaald.

Tip. Het is in dit soort gevallen aan te raden die ‘herroeping’ notarieel te laten vastleggen. Zodoende kan er geen discussie over bestaan.

Nog meer fiscaal voordeel?

Als de schenking inmiddels in waarde is gedaald, kan er wellicht nog een ‘bijkomend’ fiscaal voordeel worden behaald. U weet dat effectenkoersen een grillig verloop kennen.

Voorbeeld. Stel, u heeft in 2003 een effectenportefeuille van € 100.000,- aan uw zoon geschonken. Daarover is dan destijds circa € 9.600,- schenkingsrecht afgedragen. Bij de schenking heeft u de ‘herroepelijkheid’ bedongen. Nu is de effectenportefeuille, te wijten aan dalende koersen, nog zo’n € 75.000,- waard. In de tussentijd heeft uw zoon uiteraard wel dividend genoten, maar toch blijft het sneu: een waardedaling van € 25.000,- en schenkingsrecht afgedragen over € 100.000,-.

Dan denkt u ineens aan de mogelijkheid de schenking te herroepen. U wijst uw zoon op de desbetreffende bepaling in de schenkingsakte en de effecten komen weer uw kant op. Maar ook het betaalde schenkingsrecht wordt vervolgens teruggestort door de Belastingdienst.

Tip. Het aardige is dat u nu wederom die effectenportefeuille kunt schenken. Er is dan ‘slechts’ schenkingsrecht verschuldigd over € 75.000,-, ofwel circa € 6.100,-. Een ‘voordeeltje’ dus van zo’n € 3.500,-!

Let op. Een herroeping van de schenking, direct gevolgd door een nieuwe schenking zal door de Belastingdienst met argusogen worden bekeken. Zorg dat er geen sprake is van een ‘schijnhandeling’ door tussen de herroeping en de nieuwe schenking enige tijd te laten.

Door herroepelijk te schenken, gecombineerd met een bewindvoering, blijft u invloed uitoefenen over hetgeen geschonken is. Is de schenking in waarde gedaald, dan kunt u door de schenking te herroepen een fiscaal voordeel behalen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01