LOONBELASTING EN PREMIES - 13.03.2007

Mobieltjes belastingvrij?

Bij belastingcontroles staat de telefoonvergoeding bovenaan de lijst. Gelukkig zijn de regels vanaf begin dit jaar versoepeld, maar het blijft oppassen.

Met ingang van 2007 zijn de fiscale regels rondom de (mobiele) telefoon en internet gewijzigd. Vanaf dit jaar is het makkelijker geworden om een belastingvrije telefoon te vergoeden of te verstrekken. Toch blijft het oppassen om niet achteraf tegen een naheffing aan te lopen.

Nieuwe regels. De nieuwe regeling houdt in dat u een werknemer een vaste telefoon, mobiele telefoon of internetaansluiting kunt geven zonder dat dit tot belastingheffing leidt bij de werknemer. Voorwaarde is wel dat de werknemer deze middelen minimaal 10% zakelijk gebruikt. Voorheen was de eis dat het zakelijk gebruik minimaal 90% was. Een behoorlijke verruiming van de regeling dus. Deze regels gelden zowel bij het verstrekken, vergoeden en het ter beschikking stellen van de telefoon.

Wat is zakelijk gebruik? De eis dat er minimaal 10% zakelijk gebruik moet zijn, kan in de praktijk tot problemen leiden. De vraag is natuurlijk hoe u vaststelt dat er sprake is van zakelijk gebruik.

Eén van de manieren om bij een controle door de Belastingdienst dit aan te tonen is door in de gebruiksovereenkomst met de werknemer, vast te leggen dat hij de telefoon (of internetaansluiting) voor minimaal 10% zakelijk zal gebruiken. Maar, alleen zo’n overeenkomst is geen sluitend bewijs. Een andere manier is het opvragen van gespecificeerde telefoonrekeningen bij de provider. Het lastige hieraan is uiteraard dat aan alleen een telefoonnummer niet te zien is of het gesprek zakelijk was.

Bereikbaar zijn. In de praktijk zal moeten blijken of de Belastingdienst genoegen neemt met bijvoorbeeld het argument dat de tijd meetelt die de werknemer bereikbaar moet zijn voor het zakelijk gebruik van de telefoon. Wij verwachten hier problemen. De Belastingdienst stelt zich namelijk op het standpunt dat alleen naar uitgaande gesprekken moet worden gekeken. Als uw werknemer zijn mobieltje zakelijk gezien alleen maar gebruikt om gebeld te worden, is dat mogelijk géén onbelaste vergoeding. Hierover verwachten wij procedures.

Tip. Wilt u hem toch telefoonkosten vergoeden, laat hem dan af en toe zelf ook zakelijk bellen met zijn mobieltje.

U mag al telefoonkosten vergoeden als er met het toestel meer dan 10% zakelijk is gebeld. Houd die grens wel in de gaten, belastingcontroleurs doen dat ook.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01