EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 13.03.2007

Niet bij de concurrent

Een van uw medewerkers heeft opgezegd en is inmiddels vertrokken. De rapen zijn gaar als u merkt dat hij bij uw grootste concurrent werkt, ondanks uw concurrentiebeding. Dan kunt u nu die boete eisen! Of toch niet?

Kan dat zomaar?

Als u een concurrentiebeding bent overeengekomen, mag uw ex-medewerker niet zomaar bij de concurrent gaan werken. Maar voordat u verdere stappen onderneemt is het goed het concurrentiebeding van uw ex-medewerker eens goed onder de loep te nemen.

Is het concurrentiebeding geldig? Uiteraard kunt u alleen een beroep doen op een géldig concurrentiebeding. Dat betekent dat het concurrentiebeding schriftelijk is overeengekomen en vastlegt wat de medewerker niet mag doen. Verder is belangrijk dat de functie en de werkzaamheden van de medewerker in uw bedrijf niet ingrijpend zijn veranderd. Ook uw bedrijf mag niet ingrijpend zijn veranderd.

Let op. Als uw medewerker werkzaam is met tijdelijke contracten, moet het concurrentiebeding bij ieder contract opnieuw worden vastgsteld.

Oeps, concurrentiebeding niet geldig. Als zou blijken dat het concurrentiebeding niet geldig is (of als u helemaal geen concurrentiebeding had afgesproken), betekent dat nog niet dat uw medewerker u zomaar concurrentie mag aandoen. Ook na het dienstverband moet uw medewerker zich als een goed werknemer gedragen en daar kunt u hem op aanspreken. Door u concurrentie aan te doen, kan sprake zijn van een onrechtmatige daad, zodat u schadevergoeding van hem kunt eisen. Let op. Er moet dan nog wel iets extra’s aan de hand zijn. Bijvoorbeeld als uw medewerker zelf actief uw klanten benadert. En u moet dat bewijzen.

Kan ik boete eisen?

Als in het arbeidscontract een geldig concurrentiebeding is opgenomen, kunt u uw medewerker daar op aanspreken. Begrijpelijk dat u dan meteen een beroep wilt doen op de boete die u in het arbeidscontract heeft opgenomen.

Kan ik iedere boete eisen? De wet stelt uitdrukkelijke eisen aan de boete die u met een medewerker mag afspreken.

• Niet alleen moet de boete in het arbeidscontract staan, maar ook de voorschriften waar uw medewerker zich aan moet houden moeten in het contract staan.

• U mag de boete aan uzelf als werkgever ten goede laten komen, bijvoorbeeld om tegemoet te komen in uw kosten, als uw medewerker meer verdient dan het minimumloon. Anders moet in het arbeidscontract zijn opgenomen wat de bestemming van de boete is en dit mag niet de werkgever zijn.

• U mag een hoge boete afspreken als uw medewerker meer verdient dan het minimumloon. Let op. In dat geval kan de rechter de boete op verzoek van uw medewerker matigen.

• Als uw medewerker niet meer verdient dan het minimumloon mag per week niet meer boete worden opgelegd dan 10% van het loon.

Als er geen boete is afgesproken?

Als u in het arbeidscontract niets heeft opgenomen over een boete, betekent dat niet dat u met lege handen staat. U mag ook de schade die u door de concurrentie van uw medewerker daadwerkelijk heeft geleden, bij hem in rekening brengen. Let op. Als u een beroep doet op de schadevergoeding mag u geen beroep meer doen op een boete. Bij een boete hoeft u de omvang van de schade niet te bewijzen.

U kunt uw medewerker houden aan een geldig concurrentiebeding. Als dit is afgesproken mag u ook een boete van uw medewerker eisen. Bij een loon boven het minimumloon, mag die boete aan u ten goede komen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01