WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 08.03.2007

U hoeft de fiscus niet eerst te bellen

Ook de fiscus maakt fouten. U weet echter niet altijd waar de fout belastingtechnisch in zit. U bent dan ook genoodzaakt bij een deskundige te rade te gaan. Maar ja, dan moet u kosten maken. Kunt u deze vergoed krijgen?

Wat was het geval? Een man kreeg (een onderneming) als schenking en kon hiervoor gebruikmaken van een bijzondere voordeelregeling, namelijk de ‘bedrijfsopvolgingsfaciliteit’. Hierdoor hoefde hij - kort gezegd - over het grootste deel van de schenking geen schenkingsrecht te betalen en over het andere (kleinere) gedeelte kreeg hij 10 jaar uitstel van betaling.

Nadat dit zo door de Belastingdienst was verwerkt, draaide de fiscus dit weer terug. Het gevolg was dat hij over het gehele bedrag uiteindelijk, na het uitstel van 10 jaar, schenkingsrecht moest betalen. De man schakelde een adviseur in die bezwaar voor hem maakte. Daarop corrigeerde de fiscus zijn fout.

Standpunt inspecteur

De inspecteur gaf echter niet de in het bezwaarschrift gevraagde vergoeding van de kosten voor het gemaakte bezwaar van € 161,-. De inspecteur schreef: “Een vergoeding voor de gemaakte kosten ad € 161,- lijkt mij bovenproportioneel. Een telefoontje van uw zijde zou voldoende zijn geweest”.

Standpunt rechter

Lastige stof. De rechter vond dat de regelingen waar het hier om gaat lastige stof is, die moeilijk is te doorgronden. Nu de Belastingdienst een tweede beschikking afgeeft die nadeliger uitpakt dan de eerste, vond de rechter het redelijk dat een adviseur was ingeschakeld.

Niet eerst bellen. Verder verwierp de rechter het standpunt van de inspecteur die vond dat de man of zijn adviseur eerst telefonisch contact met de Belastingdienst had moeten opnemen, om te zien of het bezwaar ook telefonisch afgehandeld kon worden. Overigens weten wij uit de praktijk dat de fiscus telefonisch bijzonder moeilijk bereikbaar is; bezwaar maken op papier werkt beter!

De rechter kent daarop dus de kostenvergoeding alsnog toe. Dit op basis van de vaste bedragen (hierna meer hierover) die hiervoor gelden.

Helaas wordt het verzoek van de man om de daadwerkelijk gemaakte kosten vergoed te krijgen door de rechter afgewezen. Maar omdat er ook een rechtszaak aan te pas heeft moeten komen om gelijk te krijgen, kent de rechter alles bij elkaar toch nog een kostenvergoeding toe van € 805,-.

Commentaar

Sinds 2002 geldt de Wet kosten bestuurlijke voorprocedures, waardoor u de kosten van de bezwaarfase vergoed krijgt van de fiscus. Het moet hierbij gaan om verwijtbare onrechtmatigheid van een besluit van de Belastingdienst. ‘Schrijf- en vormfouten’ geven geen recht op een vergoeding.

Let op. Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, moet u hierom verzoeken vóórdat op het bezwaar door de fiscus is beslist.

Welke vaste bedragen? De vergoeding wordt vastgesteld op basis van een puntensysteem. De formule is als volgt: aantal punten x € 161,- x wegingsfactor (= financiële belang). Het aantal punten hangt af van de soort activiteit. Zo levert het schrijven van een bezwaarschrift 1 punt op. De wegingsfactor loopt van 0,25 tot 2. Zeer licht: 0,25; licht: 0,5; gemiddeld: 1; zwaar: 1,5; zeer zwaar: 2.

U kunt de besproken uitspraak downloaden van http://belastingen.indicator.nl (BT12.03.07).

De rechter heeft (gelukkig) beslist dat u of uw adviseur de fiscus niet eerst hoeft te bellen als u een fout van de fiscus bemerkt. Als u bezwaar maakt, vergeet dan niet om de kostenvergoeding te claimen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01