WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 22.03.2007

Wie moet het boetekleed aantrekken?

Iedereen maakt wel eens een foutje. Ook uw werknemers zullen niet altijd feilloos zijn in hun werk. Alleen jammer als dit leidt tot boetes van de fiscus wegens het onjuist doen van aangifte. Of kunt u onder de boetes uit?

Een praktijkgeval

Een controller van een bedrijf verzorgde de administratie van dat bedrijf en deed ook de aangifte loonheffingen. In juni 2005 deed hij weer aangifte en vergat daarbij het vakantiegeld mee te nemen, zodat er te weinig loonheffing werd aangegeven en afgedragen.

Hij ziet (bijna) een jaar later zijn eigen vergissing in en doet een verzoek om een naheffingsaanslag op te leggen voor de te weinig aangegeven en afgedragen loonheffing.

Standpunt inspecteur

De Belastingdienst komt tegemoet aan het verzoek, maar legt hierbij tegelijkertijd een boete op van 5%. Het bedrijf (een BV) is het niet eens met deze boete en stapt naar de rechtbank.

Standpunt rechter

Belangrijk. De rechtbank koppelt deze rechtszaak aan een belangrijk recent arrest van de Hoge Raad (zie T&A Belastingen, jg. 11, nr. 21, p. 6, 11.01.2007). In dit arrest zegt de Hoge Raad dat iemand niet zomaar verantwoordelijk is voor de fout van een ingeschakelde adviseur. De opzet of schuld van de adviseur kan daardoor niet zonder meer (in tegenstelling tot voorheen) aan de belastingplichtige worden toegerekend.

De Hoge Raad wilde met deze uitspraak ook beter aansluiten bij internationale verdragen, waarin duidelijk is neergelegd dat iemand tegen wie vervolging is ingesteld, onschuldig is tot voor de rechter het tegendeel is bewezen. Ook het opleggen van een fiscale boete is een vorm van vervolging, zodat ook dit beginsel daarbij geldt.

De controller/werknemer is weliswaar geen adviseur, maar kan wel als deskundige gezien worden, zodat dit arrest van de Hoge Raad ook geldt.

Nu de controller als deskundige de foute aangifte heeft ingediend, en de directeur van de BV de ‘juiste zorg heeft betracht die hij redelijkerwijs moet betrachten’ bij het inschakelen van en het samenwerken met een deskundige, is er geen sprake van schuld (afwezigheid van alle schuld) bij de directeur van de BV. Nu de veronderstelde schuld bij de verzuimboete dus ontbreekt, is de verzuimboete (gelukkig) onterecht.

Commentaar

Ommekeer. De genoemde uitspraak van de Hoge Raad bracht een ommekeer in de tot dan toe gewezen rechtspraak. Waar u jarenlang zelf het risico bleef lopen als uw adviseur een fout had gemaakt, is nu ook een mate van eigen schuld nodig om een fiscale boete opgelegd te krijgen.

Opmerkelijk. Opmerkelijk in bovenstaande uitspraak van de rechtbank te Leeuwarden is dat de eigen werknemer ook als deskundige valt aan te merken. Een bedrijf is namelijk in veel gevallen aansprakelijk voor (werknemers)fouten bij het handelen in naam en in opdracht van het bedrijf naar buiten toe.

Niet aansprakelijk richting fiscus. Bij een bijzondere (fiscale) deskundigheid van een werknemer, is deze aansprakelijkheid er richting fiscus nu niet.

U kunt de besproken uitspraak downloaden van http://belastingen.indicator.nl(BT 12.04.07).

We raden u aan bezwaar te maken tegen fiscale boetes die overduidelijk het gevolg zijn van fouten van deskundige werknemers. Het is nog wel afwachten hoe de rechtspraak zich op dit punt verder zal ontwikkelen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01