ONTSLAG - 24.04.2007

Dit gaat écht te ver!

U geeft uw jonge hulpkracht een simpele opdracht. Uw medewerker is het hier niet mee eens en beschadigt woedend een muur. Mag u hem ontslaan?

Een praktijkgevalletje. Een 19-jarige hulpkracht van een supermarkt was niet op tijd op de werkvloer. Zijn leidinggevende vroeg hem op te schieten. Toen hij even later nog niet op de winkelvloer was, vroeg de bedrijfsleider hem nogmaals om haast te maken. De medewerker was hier boos over en scheurde een strook behang van de kantinemuur.

De werkgever wilde dit niet zomaar over zijn kant laten gaan. Hij schorste de medewerker en een paar dagen later, na een gesprek, ontsloeg hij hem op staande voet. De medewerker was het hier niet mee eens en ging naar de rechter. Uiteindelijk was de rechter (Amsterdam, zaaknr. CV 06-3153) het met de werkgever eens, het ontslag op staande voet was geldig!

Dat lijkt goed nieuws, maar let op! De rechter kijkt bij een ontslag op staande voet niet alleen naar wat er precies is gebeurd, maar ook naar alle andere feiten en omstandigheden. In dit geval is voor de rechter met name van belang dat het ontslag voor deze medewerker maar beperkte gevolgen had.

En nu concreet graag … De rechter hield rekening met de volgende bijzondere feiten en omstandigheden:

• het contract zou over twee maanden aflopen;

• voor de medewerker was het werk een bijbaantje;

• hij was voor zijn levensonderhoud niet van het werk afhankelijk;

• door zijn leeftijd kon de medewerker waarschijnlijk snel ander werk vinden.

Wat betekent dit voor u? Uit deze zaak blijkt dat een eenvoudig vergrijp al voldoende reden kan zijn voor een ontslag op staande voet.

Let op. Vaak zal een ontslag op staande voet veel meer gevolgen hebben voor de medewerker. Een ontslag voor zo’n klein vergrijp zal dan geen stand houden. Tip 1. Tel tot tien als u een medewerker op staande voet wilt ontslaan. Tip 2. Zet uw medewerker eventueel een paar dagen op non-actief en leg de situatie voor aan een deskundige. Let op. Neem binnen enkele dagen een beslissing over hoe u verder gaat met deze medewerker. Een ontslag op staande voet moet namelijk zo snel mogelijk worden gegeven.

Denk goed na voordat u een medewerker op staande voet ontslaat. Niet alleen ‘de daad’ telt, maar ook alle andere feiten en omstandigheden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01