Te weinig stopcontacten! Wat nu?
Na lang wachten is de nieuwbouwwoning van uw cliënt opgeleverd. Uw cliënt ligt echter al meteen met de aannemer in de clinch over het aantal stopcontacten in de woning. Waar kan hij dan terecht?
Opleveringsarbitrage GIW-regeling
In de meeste koop-/aannemingsovereenkomsten voor nieuwbouwwoningen is de GIW Garantie- en waarborgregeling opgenomen. Sinds 1 september 2003 kent het Garantie Instituut Woningbouw (GIW) een zogenaamde ‘opleveringsarbitrage’.
Hoofdregel. Het recht op deze opleveringsarbitrage vloeit voort uit artikel 13 van de koop-/aannemingsovereenkomst waarin de hoofdregel is opgenomen dat ‘alle geschillen naar aanleiding van de koop-/aannemingsovereenkomst met toepasselijkheid van de GIW-regeling of daaruit voortvloeiende overeenkomsten, worden beslecht door de Raad van Arbitrage voor de Bouw’.
Uitzonderingen. Hierop zijn in lid 2 twee uitzonderingen opgenomen, enerzijds voor geschillen die op grond van de GIW Garantie- en Waarborgregeling door het GIW moeten worden beslecht en anderzijds voor geschillen die vallen onder de noemer ‘opleveringsarbitrage’.
Zaken van bouwkundige aard
Het moet bij een opleveringsarbitrage gaan om zaken van bouwkundige aard. Daarbij kunt u denken aan klachten die verband houden met bouwkundige gebreken en tekortkomingen die geconstateerd worden bij oplevering, of soortgelijke klachten die binnen drie maanden na oplevering tevoorschijn komen. Bijvoorbeeld het ontbreken van zaken als stopcontacten, een verkeerde kleurtoepassing van bepaalde delen van de woning of een afwijkende uitvoering.
Tip. Uiteraard is het raadzaam om eerst te proberen met de aannemer zelf de zaak te regelen, eventueel onder dreiging van inschakeling van een arbiter.
Let op. Van belang is dat de opleveringsarbitrage niet mogelijk is binnen drie maanden na oplevering. De reden daarvoor is gelegen in het feit dat de contractuele hersteltermijn voor de aannemer drie maanden bedraagt.
Dat betekent natuurlijk niet dat het voor een koper onmogelijk is om binnen de eerste drie maanden na oplevering over bijvoorbeeld spoedeisende geschillen die niet kunnen wachten, naar de rechter te stappen. Dat is wel degelijk mogelijk, maar dan kan geen gebruik worden gemaakt van de opleveringsarbitrage. De koper zal zich dan (voor een voorlopige voorziening) moeten wenden tot de arbiter van het GIW.
Voordelen. De opleveringsarbitrage blijkt vooralsnog een groot succes. De reden daarvoor ligt met name in het feit dat beslissingen snel worden genomen, veel sneller dan in een gewone procedure van de Raad van Arbitrage of het GIW.
Bovendien is het klachtengeld bij het GIW veel lager dan bij de Raad van Arbitrage (€ 45,-).
Eén loket
Goed nieuws. Omdat het voor een consumentkoper niettemin lastig blijft om na te gaan wanneer een gebrek kan worden gemeld bij een opleveringsarbitrage, bij het GIW of bij de Raad van Arbitrage, is per 1 januari 2007 het Arbitrage Instituut GIW woningen (AIG) ingesteld, dat de functie van het langverwachte loket is gaan vervullen.
Daardoor is de ingewikkelde procedure verdwenen waarbij eisers moesten kiezen bij welk instituut zij hun vordering aanhangig moesten maken. Op http://www.giw.nl kunt u kijken voor meer informatie.