FINANCIERING - 17.04.2007

Hoe groot(s) is een microkrediet?

Microfinanciering staat steeds meer in de belangstelling. Wij bedoelen de nieuwste financieringsvorm die kleine (startende) horecaondernemers in Nederland soelaas kan bieden. Wat is het en welke voordelen biedt het?

Wat is microfinanciering? Microfinanciering is de verzamelterm voor alle financiële instrumenten en alles wat daarmee te maken heeft, die tot doel hebben de financiering van heel kleine activiteiten te vergemakkelijken.

Het microkrediet, ook wel microlening, is een vorm van microfinanciering en heeft uitsluitend betrekking op het krediet en wat daar direct bij hoort (zoals voorbereiding, garantie en fiscale gevolgen). Wat is daar zo bijzonder aan?

Kleine lening moeilijk te krijgen?

Het gaat om kleine kredieten aan ondernemingen die voor een bank een te hoog risico kennen of te kostbaar zijn. Vooral kleine en startende horecaondernemingen hebben vaak moeite om kleine leningen (tot ongeveer € 25.000,-) te krijgen.

Waarom? Voor financiële instellingen, zoals banken, is het (bijna) niet rendabel om microkredieten te verlenen. Het valt buiten het standaardproces en is arbeidsintensief. Ook hebben de ondernemers vaak meer persoonlijk contact nodig dan banken bieden.

Nieuwe aanbieders? Er zijn twee nieuwe aanbieders die zich met kleinere leningen richten op Nederlandse kredietnemers. Bizner is er voor ondernemers en Boober voor particulieren.

Bizner voor kleine horeca en starters

Bizner (http://www.bizner.nl), onderdeel van Rabobank Groep, is een internetbank voor ondernemers, van eenmanszaak tot BV.

Bij Bizner opent u zelf rekeningen, gaat u zelf leningen aan, activeert u passen en creditcards en sluit u bankgaranties en termijndeposito’s af. Tip. Bizner heeft geen accountmanagers of kantoren,

alles is selfservice. Tijdrovende zaken als offertes aanvragen, opsturen van businessplannen of omzetgegevens en afspraken maken met bankemployees, slaat Bizner over. U haalt het financiële product van het schap, gaat ermee naar de kassa en rekent af. Bizner biedt een basispakket met een betaal- en spaarrekening, dat u uit kunt breiden met o.a. € 5.000,- krediet op de betaalrekening (rekeningcourantkrediet) en leningen (van € 10.000,- tot € 50.000,-). Andere producten zijn termijndeposito’s (vanaf € 1.000,-) en bankgaranties.

Tip 1. Het proces van kredietverlening verloopt snel. Binnen een paar minuten heeft u duidelijkheid over het te lenen bedrag, en bij akkoord heeft u binnen drie werkdagen het geld.

Tip 2. Bizner biedt ook starters de mogelijkheid financiering aan te vragen.

Boober voor particulieren

Boober (https://www.boober.nl) is uitsluitend voor particulieren. Dus voor mensen die niet lenen voor hun beroep of bedrijf.

Boober brengt de lener en de uitlener bij elkaar, zonder tussenkomst van een bank, en rekent daar commissie voor. Boober is een online people-2- people marktplaats voor geld lenen en uitlenen. Op Boober kunt u een lening aanvragen tussen de € 1.500,- en € 10.000,-. De looptijd kunt u zelf kiezen; het minimum is 6 maanden, het maximum 60 maanden. Ook de rente kunt u vrij kiezen. Daarvoor hanteert Boober richttarieven gebaseerd op uw credit-rating. Lees over ‘rating’ nog eens (lees).

Let op. De werkelijke jaarlijkse kosten zijn hoger dan het rentepercentage, want er komen nog kosten voor credit-rating en commissie bij.

Ook voor kleine horecaondernemers en starters is internetbank Bizner in het leven geroepen voor het verkrijgen van een klein krediet (van 5.000,- tot max.  50.000,-). Minder persoonlijk, maar u krijgt snel uitsluitsel én uw geld.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01