GOED OM TE WETEN - 31.08.2007

Berusten, of toch maar niet?

Bij de neus genomen? Stel, u en uw tegenpartij krijgen in een procedure ieder voor een deel gelijk. Omdat u beiden het procederen ‘zat’ bent, geven u en uw tegenpartij aan elkaar te kennen niet verder te willen procederen (u ‘berust’).

En dan, verdorie, ontdekt u later dat uw tegenpartij op het laatste moment tóch hoger beroep heeft ingesteld. De beroepstermijn is verstreken. Staat u nu op achterstand door een ‘procestruc’ van uw tegenpartij? Dat hoeft niet, als u op de goede manier reageert.

Berust = berust. U kunt als verweer aanvoeren dat het beroep niet geldig (niet-ontvankelijk) moet worden verklaard, omdat in de eerdere beslissing is berust. De Hoge Raad heeft onlangs (LJN: AZ6096) beslist dat als dit verweer onmiddellijk is aangevoerd een hoger beroep inderdaad ‘niet-ontvankelijk’ is. Maar, u moet dat dus wel meteen naar voren brengen. Let erop dat u (uw advocaat) dat doet. Want de rechter hoeft niet uit eigen beweging hier een onderzoek naar in te stellen.

Of opnieuw in de slag. Een andere mogelijkheid is dat u serieus ingaat op de argumenten van uw tegenpartij. Maar bedenk wel dat u dan later niet meer kunt aanvoeren dat het hoger beroep ongeldig is. Tip. U kunt zelfs alsnog ‘incidenteel hoger beroep’ laten instellen tegen de onderdelen van het vonnis die u niet bevallen.

Heeft uw tegenpartij in een vonnis berust, en stelt die daarna toch hoger beroep in? Voer dan meteen in uw verweer aan dat eerder is berust in het vonnis. Het hoger beroep is dan ‘niet-ontvankelijk’.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01