Uw kruit drooghouden?
U bent verwikkeld in een procedure bij de rechter. Pas halverwege de procedure legt u een aantal nieuwe feiten op tafel. Die had u nog achter de hand! Hierdoor zal de procedure een onverwachte wending krijgen; denkt u …
Leg meteen alles op tafel
Stel, u gaat een procedure opstarten tegen een debiteur die uw factuur niet betaalt. Moet u dan meteen al uw argumenten om de factuur betaald te krijgen, op tafel leggen bij uw advocaat of adviseur? Of mag u tijdens de procedure met argumenten aankomen die u niet eerder op tafel heeft gelegd? Moet u alle ‘smoesjes’ die uw debiteur voorafgaand aan de procedure heeft gevoerd, in de dagvaarding vermelden?
Het antwoord is een volmondig ja! Als u een dagvaarding neerlegt bij de rechter moet u daarin meteen al uw argumenten op tafel leggen. Doet u dat niet, dan straft de rechter dit meestal af.
Een voorbeeld
U heeft een partij Italiaanse tegels geleverd aan Janssen. Het factuurbedrag bedraagt € 7.000,00. en Janssen betaalt niet op tijd. U heeft al enkele aanmaningen gestuurd maar helaas, de rekening wordt niet betaald. Janssen vertelt u wel waarom hij niet betaalt. Hij vindt dat de door u geleverde tegels niet in orde zijn. Een groot deel vertoont namelijk barsten. U stapt naar uw advocaat en vertelt hem dat Janssen niet betaalt. U vertelt er echter niet bij dat de partij tegels volgens Janssen niet deugt.
De procedure in
Uw advocaat gaat voortvarend te werk en stelt een dagvaarding op waarin hij aangeeft dat u € 7.000,00 te vorderen heeft van Janssen. U heeft tegels geleverd die door Janssen niet zijn betaald terwijl hij niet heeft geprotesteerd tegen de factuur en ook nooit heeft geklaagd over de tegels. Janssen stelt daar tegenover dat hij wel degelijk meerdere malen heeft geklaagd over de gebreken aan de tegels. Hij kan dit ook bewijzen. Er volgt een zitting bij de rechtbank.
Probleem
De rechter is op de zitting nogal boos omdat uw advocaat in de dagvaarding heeft aangegeven dat Janssen nooit verweer heeft gevoerd tegen uw vordering. Terwijl uit het verweer van Janssen blijkt dat hij zich meerdere malen bij u over de kwaliteit van de tegels heeft beklaagd. Ook uw advocaat is niet blij met het verzwijgen van het verweer van Janssen. Hij moet nu een andere strategie kiezen en kan waarschijnlijk niet meer reageren op de reactie van Janssen.
Wat nu?
Volgens de wet kan de rechter zelf beslissen in hoeverre hij u bestraft voor het achterhouden van informatie. In het ergste geval kan de rechter u verbieden om nog aanvullende stukken in de procedure te brengen. U zou dan bijvoorbeeld niet meer kunnen bewijzen dat de tegels wel in orde zijn. De rechter kan uw vordering ook niet-ontvankelijk verklaren, dat is eigenlijk gewoon afwijzen.
Tip 1. Schakelt u rechtshulp in, stel dan eerst een overzichtelijk dossier samen. Zorg dat uw adviseur of advocaat alle informatie heeft, dus ook eventuele klachten van uw debiteur.
Tip 2. Laat uw advocaat beslissen wat wel en niet relevant is om aan de rechter te vertellen. Het is immers zijn vak!
Tip 3. Bespreek samen met uw advocaat de te voeren strategie in de procedure en doe dit niet zelf. Zo voorkomt u dat u van de wederpartij moet horen dat u belangrijke punten heeft verzwegen.