VERZEKERINGEN - 09.11.2007

Exportkredietverzekering voor die ene order?

U kent uw klanten en heeft nooit betalingsproblemen met ze. Nu komt daar ineens die onbekende klant uit Spanje met een prachtorder. Is dat wel vertrouwd? Wat als u veel risico loopt met die ene buitenlandse order?

Sportief zaken doen … Stel, u handelt in sportattributen. U heeft een betrouwbare klantenkring veelal binnen Nederland en af en toe in België en Duitsland. Uw adviseur heeft wel eens iets gerept over een (export)kredietverzekering (EKV). Maar zo’n verzekering is toch duur en ingewikkeld? Bovendien moet u dan uw hele omzet verzekeren en u slaagt er toch wel in uw klanten altijd op tijd te laten betalen. Dus die polis is geldverspilling? Maar nu dient zich die ene klant uit Spanje aan met een geweldige order. En wat met het vervoer?

Transportrisico. Allereerst de levering zelf. Is het transport voor uw risico? Een losse transportverzekering voor een dergelijke zending is makkelijk te regelen, vaak is een telefoontje naar uw assurantieadviseur voldoende. Tip. En heeft u al een doorlopende transportverzekering, dan hoeft u alleen maar Spanje als nieuw land op te geven.

Financieel risico afdekken?

U kent Antonio niet en u wilt wel de zekerheid dat hij de rekening netjes betaalt. Is hij wel solvabel genoeg? Een EKV is dan toch de beste oplossing.

Zonzijde. Niet alleen dekt een EKV bijv. het risico van faillissement van uw afnemer, maar vaak ook het risico dat uw afzet vermindert door politieke interventie of natuurrampen. U ontvangt veelal 85% of 90% van de openstaande vordering. Tip. U kunt ervoor kiezen alleen de binnenlandse of juist alleen de buitenlandse omzet te verzekeren.

Let op. Een nieuwe klant moet getoetst worden op kredietwaardigheid. Voordat u de order definitief accepteert, wordt het bedrijf dus gescreend. Dit is weliswaar een verplichting als u zo’n verzekering heeft, maar betekent voor u wel meer zekerheid.

Tip 1. Doet u echter al langer zaken met een klant, dan heeft u vaak het recht een zelfbeoordeling te doen voor orders tot een bepaald bedrag.

Tip 2. Kent u trouwens de internationale exportvoorwaarden die gebruikt worden in uw branche? Een kredietverzekeraar uiteraard wel en deze kan u hierin uitstekend ter zijde staan.

Schaduwzijde. Duur? Natuurlijk, u betaalt de premie over uw omzet maar er zijn tegenwoordig producten, ook voor kleinere bedrijven, die zeer betaalbaar zijn! Een prijs of premie-indicatie is erg moeilijk, het is een maatwerkpolis. De premie is vooral afhankelijk van:

• de hoogte van de omzet, vaak middels staffels;

• de branche;

• het gewenste dekkingspercentage (75%, 80%, 85%, 90%);

• de duur van de orders;

• het wel/niet meeverzekeren van het zogenaamde ‘voorrisico’, en

• de landen waarheen geëxporteerd wordt.

Indicatie? De premie varieert van ca. 0,27% (laagste dekking, binnen Nederland, exclusief voorrisico) tot ca. 0,81% (beperkte groep landen, 90% dekking, exclusief voorrisico).

We noemden al eerder de bezwaren die ondernemers kunnen hebben: het is ingewikkeld en u moet betalen voor de hele omzet terwijl het risico misschien maar voor een klein gedeelte geldt.

Terug naar die ene Spaanse order

Maar nu terug naar die ene order. Tot voor kort was een dergelijke verzekering inderdaad alleen maar af te sluiten over de hele omzet.

Tip. Het is tegenwoordig mogelijk een enkele zending te verzekeren. Dus niet de hele omzet, maar u bepaalt van klant tot klant of u het insolventierisico wel of niet wilt lopen.

De premie voor een exportkredietverzekering varieert van ca. 0,27% tot ca. 0,81% van uw omzet. Het is nu ook mogelijk een verzekering af te sluiten voor die ene mooie - maar riskante - order.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01